Mihai Craiu, declarații inedite despre închiderea școlilor: „Are efecte negative evidente asupra copiilor, familiilor lor și asupra societații”

Stan Filon 14.12.2020, 13:53
Mihai Craiu, declarații inedite despre închiderea școlilor: „Are efecte negative evidente asupra copiilor, familiilor lor și asupra societații”

Școlile ar trebui redeschise, susține medicul Mihai Craiu. Acesta spune că cel puțin școlile elementare ar trebui deschise, deoarece s-a constatat în urma unor studii că cei mici se îmbolnăvesc de două ori mai rar decât adulții, iar atunci când o fac aceștia se îmbolnăvesc de la un adult.

Medicul Mihai Craiu spune că școlile ar trebui redeschise

Medicul a scris un mesaj pe Facebook în care a adus argumente pentru redeschiderea școlilor. Acesta susține chiar că școala online are un efect asupra copiilor, familiilor, dar și asupra societății.

”Doar două idei pentru viitorul apropiat:

1. Copiii mici se îmbolnăvesc de două ori mai rar și transmit de două ori mai puțin SARS-CoV-2 în comunitate, prin comparație cu adulții.

Medicul Mihai Craiu spune ca scolile ar trebui redeschise
Medicul Mihai Craiu spune ca scolile ar trebui redeschise

”Copiii au luat boala de 2 ori mai rar decât adulții”

2. Închiderea școlilor are efecte negative evidente asupra copiilor, familiilor lor și asupra societații în general, cu impact direct academic și economic.

CDC afirma săptămâna trecută, după apariția studiului islandez descris in articolul de mai jos, ca ar trebui să fie făcute toate eforturile pentru a închide școlile elementare ultimele, în cazul unei transmiteri accentuate a COVID 19 în comunitate. Și ar trebui redeschise PRIMELE atunci când se revine la scenariul verde.
Ce dovezi aduce studiul islandez al deCODE? Dupa ce au studiat peste 40.000 islandezi de toate vârstele, adică unul din 9 cetațeni ai țarii, au aflat ca între cei izolați, după un posibil contact infectant, copiii au luat boala de 2 ori mai rar decât adulții și imensa majoritate a copiilor bolnavi au luat de la un adult.

”Școlile deschise nu contribuie la agravarea pandemiei”
Alt argument pentru rolul minor al copiilor în transmiterea COVID19 în comunitatile unde au rămas școlile deschise vine din Irlanda. Acolo a scăzut cu 80% transmiterea comunitară a bolii, după închiderea restaurantelor, sălilor de sport sau de concerte etc. Deși școlile elementare au rămas deschise!

Contează foarte mult două aspecte in această ecuație a școlilor – vârsta copiilor și gradul de transmitere comunitară al maladiei.

Copiii cu vârstă mai mare de 10-12 ani au riscuri epidemiologice asemănatoare adultilor tineri în fața COVID19. În zonele cu transmitere redusă a bolii, școlile deschise nu contribuie la agravarea pandemiei.

MESAJ DE LUAT ACASĂ – ca să putem reduce efectele negative asupra copiilor vor trebui făcute eforturi susținute, de către noi, adulții. Să respectăm regulile de prevenție și să ne vaccinăm, atunci când va fi cazul. Iar in zonele verzi ar trebui făcute planuri de redeschidere pentru școli și grădinițe, după sărbători”, scrie medicul Mihai Craiu pe o rețea socială”, scrie medicul pe Facebook.

Urmăriți Impact.ro și pe