MiG-21 prăbuşit lângă Reghin. Cine este Andrei Criste, pilotul care se afla la manşa avionului

Stan Filon, Ioana Nicolae 20.04.2021, 17:31
MiG-21 prăbuşit lângă Reghin. Cine este Andrei Criste, pilotul care se afla la manşa avionului

Un avion de vânătoare MIG-21 Lancer s-a prăbușit lângă Reghin. Pilotul este unul tânăr, care a reușit să se catapulteze înainte de impactul cu solul. Andrei Criste a scăpat cu viață și a fost preluat de un elicopter SMURD pentru a i se acorda asistență medicală.

Cine este Andrei Criste, pilotul care s-a prăbușit cu un avion de vânătoare MIG 21

Acum s-a aflat cine este Andrei Criste. S-a născut în Cluj și are 37 de ani. A absolvit Liceul Militar din Câmpulung Molodvenesc, iar prin clasa a XI-a s-a hotărât că vrea să devină pilot, scrie Adevărul. Tânărul a susținut testele de aptitudini necesare pentru cei care vor să intre în Forțele Aeriene în clasa a XII-a și le-a trecut fără probleme. Inițial a vrut să studieze la academia ”Henry Coandă” de la Brașov, dar și-a continuat studiile în domeniu, în Grecia.

Tânărul a studiat la Atena, unde a fost nevoit să învețe limba greacă. ”După două-trei luni ajunsesem să înţeleg ce se vorbeşte în jurul meu, iar după ce am terminat cursul de limba greacă am pus dicţionarele la păstrare. Nu am mai avut nevoie să le deschid”, a spus Andrei Criste.

Cine este Andrei Criste, pilotul care s-a prabușit cu un avion de vanătoare MIG 21
Cine este Andrei Criste, pilotul care s-a prabușit cu un avion de vanătoare MIG 21

A studiat în Grecia

A studiat patru ani la Academia Forțelor Aeriene de la Atena, iar limba greacă nu l-a împiedicat să se formeze ca pilot. A acumulat 170 de ore de zbor pe avioane apropiate ca performanţe de cele folosite pentru şcoală în România. În anul 2008 s-a întors în țară, apoi a continuat să învețe la Școala de Aplicație de la Boboc.

Avionul MiG-21 pilotat de Andrei Criste s-a prăbușit marți lângă Reghin. Pilotul a fost preluat de un elicopter SMURD și se află în stare stabilă.

Ministerul Apărării Naționale a emis un comunicat, imediat după accidentul aerian. ”Aeronavă MiG 21 LanceR prăbușită în județul Mureș. Pilotul a reușit să execute manevra de catapultare și este în stare stabilă, conștient și cooperant cu echipele de intervenție ajunse la fața locului. O aeronavă MiG 21 LanceR din cadrul Bazei 71 Aeriană Cîmpia Turzii, care efectua un zbor de instrucție, s-a prăbușit marți, 20 aprilie, în jurul orei 14.30, la în apropierea localității Dedrad, județul Mureș, într-o zonă nelocuită.

Conducerea bazei aeriene a pus în aplicare de urgență planul de intervenție în astfel de situații, iar o comisie numită la nivelul Statului Major al Forțelor Aeriene se va deplasa de urgență la locul prăbușirii pentru investigarea evenimentului. Vom reveni cu informații, de îndată ce acestea vor fi disponibile”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...