Microcipuri în creierul uman, o realitate. Ce ar putea face oamenii cu noua invenţie a lui Elon Musk

Cristian Cojocaru, Daria Petrescu 28.02.2021, 16:30
Microcipuri în creierul uman, o realitate. Ce ar putea face oamenii cu noua invenţie a lui Elon Musk

Miliardarul Elon Musk este cunoscut pentru companiile Tesla și SpaceX pe care le conduce. Tot el este și cel care deține Neuralink, o companie care se ocupă cu proiecte revoluționare care încadrează și producția de microcipuri care sunt implantate în creierul uman.

Microcipuri care pot fi implantate în creierul uman

Dintre proiectele companiei Neuralink, chiar Elon Musk recunoaște că se urmărește o contopore între creierul uman și inteligența artificială. Această companie se ocupă cu dezvoltarea și producere de interfețe neuronale. Astfel, Neuralink construiește acum o tehnologie care ar putea ajunge a fi implantată în creierul oamenilor. Scopul acestor microcipuri este de a înregistra activitatea cerebrală precum și de a o stimula.

Implicațiile lui Elon Musk nu se opresc aici. Printre proiectele sale, se mai regăsesc și aplicațiile medicale pe termen scurt care ar putea reprezenta tratamente împotriva bolii Parkinson. Deși Elon Musk vorbește cu mare pasiune despre proiectele conduse în cadrul companiei înființate în anul 2016, acesta nu ezită să își arate temerile cu privire la o potențială apocalipsă cauzată de roboții acestei companii.

Deși această simbioză are foarte mari șanse să devină realitate, miliardarul se arată reticent. Acesta a declarat acum doi ani că Neuralink ka fost dezvoltată în scopul de „a aborda riscul existențial asociat cu superinteligența artificială”. Elon Musk este de părere că „nu vom putea fi mai deștepți decât un supercomputer digital, așa că, dacă nu îi poți învinge, alătură-te lor”.

Elon Musk este cunoscut pentru proiectele sale revoluționare în domeniul tehnologiei
Elon Musk este cunoscut pentru proiectele sale revoluționare în domeniul tehnologiei

Echipamentele dezvoltate de Neuralink

În prezent, compania Neuralink dezvoltă două tipuri de echipamente. Primul echipament este reprezentat de un cip care ar putea fi implantat în creierul unei persoane, cu electrozi care se vor extinde în creier. Dimenisunea cipului este de mărimea unei monede, iar o serie de fire mici de aproximativ 20 de ori mai subțiri decât firul de păr uman, ies din cip și conduc în creierul persoanei respective.

Aceste fire sunt echipate cu 1.024 de electrozi, având capacitatea de a monitoriza activitatea creierului și totodată de a-l stimula electric. Datele sunt transmire ulterior printr-o conexiune wireless (n.r. – fără fir), de la cip către computere care urmează a fi studiate apoi de către oamenii de știință.

Cel de-al doilea echipament constă într-un robot care are scopul de a implanta aceste cipuri în creierul uman. Metoda de funcționare a robotului este similară cu o mașină de cusut, astfel că se va ocupa de partea tehnică de introducere a cipului. Compania a și lansat un clip video în care este prezentat robotul. Potrivit lui Elon Musk, testele pe oameni ar putea începe chiar în acest an. Un personaj foarte controversat, miliardarul a reușit să revoluționeze lumea cu proiectele sale tehnologice.

Urmăriți Impact.ro și pe