Mezelurile preferate de mulți români, un pericol pentru sănătate. Cercetătorii au descoperit ingredientele care le fac nocive

Mihnea Tălău 18.01.2023, 21:42
Mezelurile preferate de mulți români, un pericol pentru sănătate. Cercetătorii au descoperit ingredientele care le fac nocive

Potrivit unui studiu recent, aditivii alimentari care conferă alimentelor precum șunca și cârnații culoarea și aroma lor caracteristice ar putea cauza diabetul de tip 2.

Nitrații și nitriții din alimente cresc riscul de boală metabolică

O echipă de cercetători din Franța a descoperit că nitrații și nitriții cresc riscul de boală metabolică.

Echipa a evaluat datele colectate de la peste 100.000 de persoane pe o perioadă de 14 ani și a constatat că cei care aveau un aport mai mare de nitriți, în special din aditivi alimentari, prezentau un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2.

Este vorba cei care dau culoarea și aroma unor preparate din carne, precum cârnații sau baconul. Producătorii de alimente folosesc în mod obișnuit acești conservanți pentru a crește durata de valabilitate a mezelurilor și a altor alimente procesate. De asemenea, ei împiedică carnea să își piardă culoarea roșie, oferind în același timp mai multă savoare.

„Aceste rezultate oferă o nouă dovadă în contextul discuțiilor actuale privind necesitatea reducerii utilizării de către industria alimentară a aditivilor nitriți în carnea procesată și ar putea susține necesitatea unei mai bune reglementări a contaminării solului cu îngrășăminte. Între timp, mai multe autorități de sănătate publică din întreaga lume recomandă deja cetățenilor să își limiteze consumul de alimente care conțin aditivi controversați, inclusiv nitrit de sodiu”, scriu autorii studiului într-un comunicat de presă.

Tumori, diabet de tip 2, obezitate

Nitriții au o legătură cu apariția tumorilor, spun cercetătorii Bernard Srour și Mathilde Touvier. Aceasta este prima dată când rolul aditivilor alimentari a fost explorat în disfuncțiile metabolice și în diabetul de tip 2 la om.

Cercetătorii au constatat că cei cu un aport global mai mare de nitriți – în special din aditivi alimentari – aveau un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2. Nu a existat nicio asociere între nitrați și riscul de diabet de tip 2.

Participanții s-au înscris în mod voluntar și și-au raportat singuri istoricul medical, datele sociodemografice, dieta, stilul de viață și actualizările majore de sănătate. Cercetătorii au folosit expunerea detaliată la nitriți/nitrați, obținută din mai multe baze de date și surse, și apoi au dezvoltat modele statistice pentru a analiza informațiile cu rezultatele de sănătate.

„Acesta este primul studiu pe scară largă care sugerează o asociere directă între nitriții proveniți din aditivi și riscul de diabet de tip 2. De asemenea, acesta coroborează asociațiile sugerate anterior între nitriții alimentari totali și riscul de T2D”, concluzionează Srour și Touvier.

Peste 37 de milioane de persoane din SUA suferă de diabet, 90 la sută dintre cazuri fiind forma de tip 2 – cauzată de obicei de un stil de viață nesănătos și de o dietă deficitară. Obezitatea crește de șase ori riscul de a dezvolta această afecțiune.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...