Metroul din Cluj va veni la interval de 90 de secunde și va costa 2 miliarde de euro. Video simulare

Elena Avramescu 08.12.2021, 11:45
Metroul din Cluj va veni la interval de 90 de secunde și va costa 2 miliarde de euro. Video simulare

Informații noi despre metroul din Cluj. Se pare că M1 – Magistrala de metrou din Cluj Napoca, linie cu o lungime de 21 kilometri şi 19 staţii, o să aibă un cost total de 10 miliarde de lei, având programată o durată de execuţie de 8 ani, CONFORM Ministerului Transporturilor care a publicat Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici.

Metroul din Cluj va veni la interval de 90 de secunde

În plus, secţiunea centrală cu 9 staţii, dntre cele 19, localizate între Europa Unită şi Sfânta Maria (7,5 kilometri) este finanţată prin PNRR cu 300 de milioane de euro, dar cuprinde numai lucrări la structură, fără instalaţii, cale de rulare sau automatizări.

Conform documentului, se pare că trenurile vor circula la un interval de numai 90 de secunde, iar capacitatea va fi cuprinsă între 15.000 şi 20.000 pasgeri, fiind mai puţin de jumătate din capacitatea proiectată pentru Magistralele M5 şi M6 din Bucureşti.

Construcția unei linii de metrou ușor, cu 19 stații subterane în tehnologie „rail” șină de cale ferată, cu o capacitate transport nominală/maximă la interval de 90 sec: 15.200/21.600 pasageri / oră și sens (40 trenuri / oră și sens) și un depou suprateran, a notat Ministerul Transporturilor.

Pe lângă asta, Cluj Napoca este al doilea oraş din România după numărul de locuitori, iar valorile de circulaţie pe DN 1 Floreşti – Cluj Napoca sunt asemănătoare cu cele de pe DN 1 Otopeni – Bucureşti (şosea cu 6 benzi).

Metroul din Cluj va veni la interval de 90 de secunde
Metrou Cluj

Municipiul Cluj-Napoca este un pol de creștere, fiind primul oraș ca mărime din România, după capitala București și cu cea mai dinamică creștere a populației, conform ultimului recensământ al INS. Localitățile limitrofe municipiului Cluj-Napoca, Florești, Apahida, Baciu, au cunoscut, de asemenea, o dezvoltare accentuată, situație care a condus la creșterea valorilor de trafic între acestea și polul de interes Cluj-Napoca.

Din punct de vedere al populației stabile, aceasta este într-un trend crescător continuu accentuat pentru Cluj-Napoca și exploziv pentru Florești. Rețeaua stradală existentă a municipiului Cluj-Napoca și, implicit rețeaua de transport, nu poate asigura necesarul pentru dinamica socio-economică, fapt care a condus în ultimii ani la accentuarea fenomenului de congestie a traficului nu doar pe axa principală de traversare a municipiului Cluj-Napoca, est-vest, vest-est, dar și pe căile de acces spre/dinspre municipiu din localitățile limitrofe ale municipiului Cluj-Napoca.

Axa vest – est de transport în comun prezintă pe anumite tronsoane valori de încărcare de aproape 6.000 de pasageri pe oră și sens. Această valoare este limita superioară pentru care se poate asigura transportul în comun cu un mod ”clasic”: autobuz / troleibuz / tramvai care împarte parțial sau total calea de rulare cu cea pentru transport general, și care are intersecții la nivel cu alte axe de transport.

De asemenea, metroul este vital pentru accesibilitatea la noul Spital Regional de Urgență. Construirea și dotarea Spitalului Regional de Urgență Cluj este cuprinsă în Acordul de Parteneriat al României cu Comisia Europeană pentru perioada 2014-2020 și este prevăzută a fi finanțată prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și Programul Operațional Regional 2021-2027, potrivit economedia.ro.

Finanțarea metroului din Cluj se va face din fonduri externe nerambursabile de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, dar și de la bugetul local al UAT Municipiul Cluj-Napoca și al UAT Comuna Floreși, dar şi din alte surse legal constituite.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...