Metodologia pentru supravegherea covid, actualizată în România. Cine e considerat acum contact direct și care sunt persoanele care au prioritate la testare

Ioana Bucur, Ozana Mazilu 26.08.2021, 10:41
Metodologia pentru supravegherea covid, actualizată în România. Cine e considerat acum contact direct și care sunt persoanele care au prioritate la testare

Înainte de valul patru al pandemiei, autoritățile au actualizat metodologia pentru supravegherea covid. Află cine este considerat acum contact direct și care sunt persoanele care au prioritate la testare.

Noua metodologie de supraveghere covid în România

În timp ce spitalele se pregătesc pentru venirea celui de-al patrulea val al pandemiei, experții Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, CNSCBT, din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, au anunțat noua metodologie de supraveghere covid.

S-au făcut schimbări importante în ceea ce privește definiția „contactului direct”, fiind excluși din această categorie cei care au purtat mască sau echipament de protecție corespunzător și au respectat distanțarea fizică.

Cine este considerat acum contact direct:

  • persoanele care locuiesc în aceeaşi gospodărie cu un pacient care are COVID-19;
  • care a avut un contact fizic direct:  strângere de mână neurmată de igienizarea corespunzătoare, de exemplu – persoana care a avut contact neprotejat cu secreţiile infecţioase ale unui caz de COVID-19 sau a avut contact faţă în faţă la o distanţă mai mică de doi metri şi cu o durată de minimum 15 minute;
  • persoana care a stat într-o sală de clasă, de şedinţe sau de aşteptare a unui spital, cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de doi metri, timp de minimum 15 minute, inclusiv personalul sanitar care îngrijeşte bolnavul şi cel de laborator care manipulează probele recoltate şi care nu poartă corect echipamentul de protecţie.

Metodologia pentru supravegherea covid, actualizată în România

Cine va avea prioritate la testare

Conform noii metodologii, li se vor face teste RT-PCR persoanelor vaccinate cu schemă completă şi celor cu istoric de trecere prin boală dovedit medical, dar la care au trecut mai puţin de 180 de zile de la data primului test pozitiv, cu condiția să fie simptomatice sau sunt simptomatice cu rezultat negativ la testul pentru antigenul SARS-CoV-2 efectuat în unităţi sanitare.

Cei care au schema de vaccinare incompletă, au trecut prin boală, dar au trecut mai mult de 180 zile de la data primului test pozitiv sau care nu au avut niciodată boala vor fi testate RT-PCR dacă sunt simptomatice cu rezultat negativ la testul pentru antigenul SARS-CoV-2.

Teste RT-PCR se vor face, cu prioritate, și pacienților care au fost transplantați sau care urmează să treacă prin procedură.

În cazul persoanelor nevaccinate, cu schema de vaccinare incompletă, care au trecut prin boală, dar la care au trecut mai mult de 180 de zile de la data primului test pozitiv sau care nu au avut niciodată boala, testarea se va face cu teste rapide antigenice, dacă se descoperă că sunt simptomatice, contacţi direcţi ai cazurilor confirmate, în a treia până la a cincea zi de la contact, însoţitori ai pacienţilor copii cu boli oncologice sau cronice, precum şi însoţitorii copiilor cu COVID-19, în ziua internării sau cu o zi anterior internării.

Potrivit metodologiei actualizate, persoanele nevaccinate instituționalizate asimptomatice, personalul de îngrijire din centrele rezidențiale, gravidele asimptomatice care se află în carantină la domiciliu vor fi testate, de patru ori pe lună, cu teste antigen.

Urmăriți Impact.ro și pe