Meteorologii de la nivel global trag un semnal de alarmă. Ce efecte aduce cu sine El Nino, fenomenul care prinde contur în 2023

Beatrice Dumitru 02.03.2023, 08:08
Meteorologii de la nivel global trag un semnal de alarmă. Ce efecte aduce cu sine El Nino, fenomenul care prinde contur în 2023

Fenomenul meteorologic La Nina, care a intensificat seceta și inundațiile, s-a încheiat, au declarat experții Națiunilor Unite, dar va fi înlocuit cu El Nino, care ar putea aduce alte probleme, au avertizat aceștia. Cele două fenomene apar în contextul schimbărilor climatice induse de om. Ce prognozează specialiștii pentru acest an.

Efectele produse de El Nino

Datorită La Nina, un fenomen meteorologic care are tendința să scadă temperatura oceanelor și care s-a manifestat din 2020, încălzirea a fost puțin atenuată în ultimul an. Cu toate acestea, anii 2021 și 2022 au fost mai călduroși decât orice an înainte de 2015, a declarat Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a ONU în actualizarea sa trimestrială.

La Nina determină o răcire la scară largă a temperaturilor de suprafață în Oceanul Pacific ecuatorial central și de est. Are loc la fiecare doi până la șapte ani și alternează cu El Nino, cu condiţii neutre între cele două fenomene. Acum, fenomenul opus acestuia, El Nino, ar putea reveni în această vară și „riscă să alimenteze o nouă creștere a temperaturilor globale”, a avertizat Organizația Meteorologică Mondială a ONU (OMM).

Meteorologii de la nivel global trag un semnal de alarmă. Ce efecte aduce cu sine El Nino, fenomenul care prinde contur în 2023
Fenomenul meteorologic La Nina a intensificat secetele şi inundaţiile.

Efectul de răcire al fenomenului La Nina a pus o frână temporară în creșterea temperaturii globale, chiar dacă ultimii opt ani au fost cei mai călduroși din istorie”, a declarat secretarul general al OMM Petteri Taalas.

Prognozele, încă incerte

Există o șansă de 90% ca aceste condiții să fie neutre între martie și mai, scăzând la 80% în intervalul aprilie-iunie și la 60% în mai-iulie. Șansele ca El Nino să se dezvolte sunt estimate la 15% în aprilie-iunie, 35% în mai-iulie și 55% în iunie-august.

Avem nevoie de încă două sau trei luni pentru a ne face o o idee mai sigură despre ceea ce va urma”, avertizează Alvaro Silva, consultant la OMM.

Monitorizarea oscilației dintre cele două faze ajută țările să se pregătească pentru potențialele lor impacturi, cum ar fi inundațiile, secetele sau căldura extremă, a mai adăugat specialistul pentru AFP, preluat de BFMTV.

Odată cu El Nino, există o probabilitate mai mare ca 2023 să devină „cel mai călduros an înregistrat vreodată”, a mai spus Alvaro Silva, iar OMM avertizează că, în ciuda sfârșitului fenomenului La Nina, unele dintre efectele sale asupra precipitațiilor pot persista din cauza duratei sale lungi.

El Nino și La Nina sunt fenomene naturale, dar ele apar „în contextul schimbărilor climatice induse de om, care cresc temperaturile globale, afectează tiparul sezonier de precipitații și fac clima să fie mai extremă”, a subliniat OMM.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...