Meteorologii au emis avertizare de vreme rea. 18 județe vor fi afectate chiar marți

Ioana Bucur, Alexandru Teodorescu 14.09.2021, 12:49
Meteorologii au emis avertizare de vreme rea. 18 județe vor fi afectate chiar marți

Meteorologii au emis o nouă avertizare de vreme rea, valabilă chiar de marți. 18 județe vor fi afectate, în următoarele ore.

Avertizare de vreme rea în 18 județe din țară

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis, marți, 14 septembrie, o avertizare de vreme rea ce va afecta aproape jumătate de țară. Este vorba despre un Cod galben de ploi, descărcări electrice, vânt izolat și grindină, intrat în vigoare începând de la ora 12:00.

Cele 18 județe vizate de codul galben ANM sunt: Suceava, Harghita, Neamț, Bacău, Vrancea, Covasna, Buzău, Brașov, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Alba, Cluj și Bihor.

Pe toată durata avertizării meteo, care încetează marți la ora 22:00, se vor înregistra averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină, în cea mai mare parte a zonei montane, local în Moldova și pe arii restrânse în nordul Munteniei.

„În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a zonei montane, local în Moldova şi pe arii restrânse în nordul Munteniei vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat grindină. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor depăşi, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, 20…25 l/mp şi izolat 30…40 l/mp”, arată ANM.

Potrivit ANM, în intervalul precizat, ploile pot căpăta caracter torențial, iar cantitățile de apă vor depăși, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, 20-25 l/mp și izolat 30-40 l/mp. Astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse și în centrul, estul și sudul teritoriului.

În Bucureşti, vremea va fi caldă şi în general frumoasă. Cerul va fi variabil, cu înnorări spre seară, când vor fi posibile ploi de scurtă durată (1…3 l/mp) şi unele intensificări ale vântului. Temperatura maximă se va situa în jurul a 30 de grade.

Meteorologii au emis avertizare de vreme rea

Temperaturile scad  în următoarele săptămâni

„Regimul termic va continua să se mențină peste normalul acestei perioade, în toate zilele acestei săptămâni. În general, temperaturile se vor încadra între 24 și 32 de grade, ceea ce înseamnă că vor fi valori cu 3 sau 4 grade mai ridicate decât normalul peroadei.

Săptămâna viitoare, ne așteptăm la o scădere a temperaturilor, vom ajunge la temperaturi normale pentru a doua parte a lunii septembri”e, a declarat, într-o intervenție la Realitatea PLUS, Florinela Georgescu, directorul ANM.

Specialiștii ANM se așteaptă ca în zilele următoare să își facă apariția ploile, care se vor remarca timid în zona montană și în regiunile de sud-est ale țării. Cu toate acestea, precipitații mai însemnate vor apărea în special în nord-vest, începând de joi.

„Zilele viitoare, ne așteptăm să-și facă apariția precipitațiile – pentru următoarele două zile, marți și miercuri, destul de puține și slabe cantitativ, în zona Carpaților Meridionali și regiunile sud-estice ale țării. De joi, în regiunile nord-vestice și centrale vor fi precipitații mai extinse cantitativ”, a mai precizat meteorologul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...