Meseria pe cale de dispariție în România. Va fi înlocuită de roboți și sisteme electronice performante

Mihnea Tălău 11.01.2023, 11:07
Meseria pe cale de dispariție în România. Va fi înlocuită de roboți și sisteme electronice performante

Putem vorbi deja de o altă meserie pe cale de dispariție. Din ce în ce mai multe hoteluri renunță la postul de recepționer, apelând la sistemul self check-in. Astfel, turiștii vor putea caza singuri fără nicio interacțiune cu vreun reprezentant al hotelului.

Sistemul sefl check-in, tot mai căutat de patronii hotelurilor

Cu self check-in, oaspeții se pot caza singuri fără nicio interacțiune cu vreun reprezentant al hotelului, folosindu-se de smartphone pentru a intra în posesia unui cod care le permite să ajungă până în cameră. Mai mult, oaspeții câștigă timp, pentru că nu mai stau la recepție să completeze formulare, informează stirileprotv.ro.

Prin noua metodă, care capătă toți mai mulți adepți, nu este nevoie de un recepționer și de un portar care să-i poftească înăuntru și să-i conducă pe oaspeți. În plus, puteți să vă cazați la orice oră din zi și din noapte. Plata se face online, iar cartelele de acces se dezactivează odată ce turistul a făcut – tot singur – check-out-ul online.

Sistemul self check-in a luat amploare atât pe litoral cât și la munte. Implementarea sa costă câteva sute de lei, însă dispar salariile recepționerilor care lucrau în ture.

„Am ales acest sistem de self check-in pentru a limita interacțiunea dintre noi și clienții noștri în contextul pandemiei. Este un sistem automat, online, unde clientul intră și își face check-in-ul”, a declarat managerul unui hotel de pe litoralul românesc.

Câți bani au pierdut hotelierii de pe Litoral din cauza anulării vacanței de 1 mai. Suma e incredibilă

Hotelurile mici au început să renunțe la postul de recepționer

În general hotelurile mici renunță la postul de recepționer și apelează la sistemul self check-in.

„Sunt din ce în ce mai multe unități care au implementat sistemul self check-in, în general unitățile care nu au foarte multe locuri de cazare, însă facilitează, zic eu, cumva, cazarea mult mai rapidă a turiștilor. În Mamaia, Mamaia Nord și Eforie avem deja destul de multe unități care oferă self check-in”.

Dacă au nevoie de consumabile, turiștii le găsesc la recepție. Tot acolo lasă și cartela de acces, la plecare.

Self check-in înseamnă că oaspeții pot accesa locația folosind un “seif pentru chei”, o “închizătoare inteligentă”, o “tastatura” pentru a primi cheia sau accesul în locație, la orice oră din zi sau din noapte.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...