Meseria inedită aleasă de un fost lider afgan. A părăsit țara la presiunea talibanilor și s-a mutat în SUA

Stan Filon 24.05.2022, 13:43

Afganistanul s-a transformat radical, imediat după plecarea soldaților americani. Tot ce a încercat guvernul SUA să construiască în ultimii 20 de ani în Afganistan a fost demolat rapid de talibanii care au preluat puterea. Cei mai norocoși au reușit să fugă din țară, înainte de venirea talibanilor, iar printre aceștia se numără și fostul ministru de Finanțe, care a reușit să fugă în Statele Unite ale Americii, unde și-a găsit o meserie inedită.

Meseria inedită aleasă de un fost lider afgan în Statele Unite

Khalid Payenda este un fost ministru de Finanțe din Afganistan. El a fost numit în ianuarie 2021 și a demisionat pe 10 august 2021. Payenda a fost refugiat în copilărie, în 1992, la vârsta de 11 ani, el și familia sa au fugit în Pakistan în mijlocul războiului civil afgan care a izbucnit în 1992, la prăbușirea guvernului afgan susținut de sovietici.

După invazia din 2001 a Afganistanului, Payenda s-a întors în Afganistan și a devenit co-fondator al primei universități private din Afganistan. A lucrat pentru Stetele Unite la Agenția pentru Dezvoltare Internațională și chiar și la Banca Mondială. În 2008, a mers în Statele Unite pentru a studia la Universitatea din Illinois ca bursier Fulbright.

Meseria inedita aleasa de un fost lider afgan in Statele Unite
Meseria inedita aleasa de un fost lider afgan in Statele Unite

A fugit din Afganistanul ocupat de talibani

Payenda a devenit ministru adjunct al Finanțelor în 2016 și a făcut parte dintr-un grup de tineri care au susținut reforma guvernamentală și eforturile de combatere a corupției endemice în Afganistan. El a părăsit acel post în 2019 și s-a mutat în SUA, dar s-a întors în Afganistan la sfârșitul anului 2020 și i s-a oferit postul de ministru de Finanțe de către președintele afgan de atunci, Ashraf Ghani.

În calitate de ministru de Finanțe, el s-a confruntat cu o grupare formată din polițiști, care au impus o adevărată vamă în zona Kandahar, fiind amenințat chiar cu arma de membrii acestei grupări care obținea venituri foarte mari chiar de la guvernul afgan.

Khalid Payenda a demisionat din funcția de ministru cu o săptămână înainte de prăbușirea guvernului afgan și căderea Kabulului în mâinile talibanilor. După ce a părăsit Afganistan, Payenda a fugit în Statele Unite, unde, din primăvara anului 2022, a predat un curs la Universitatea Georgetown și a lucrat la Washington, D.C. însă pe poziția de șofer de Uber. Payenda este căsătorit, are patru copii și locuiește în prezent în localitatea Woodbridge, Virginia, unde continuă să facă taximetrie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...