Meseria foarte căutată în Germania. E nevoie de zeci de mii de angajaţi. Mulţi români ştiu să facă asta

Nicu Stan 15.09.2021, 14:40
Meseria foarte căutată în Germania. E nevoie de zeci de mii de angajaţi. Mulţi români ştiu să facă asta

Germania suferă de forță de muncă în ceea ce privește o meserie foarte importantă. Astfel, este nevoie de zeci de mii de angajaţi. Mulţi români se pricep să depună munca de care nemții au nevoie, iar salariul începe de la 2500 de euro pe lună. Ce meserie este la mare căutare în Germania, vedeți în articolul de mai jos.

Germania caută angajați români. Este nevoie de 80.000 de salariați

Germania are nevoie de zeci de mii de șoferi de TIR. Asociația Companiilor de Transport (BGL) din Germania a lansat un nou apel pentru ocuparea zecilor de mii de locuri de muncă disponibile în domeniul transporturilor.

În prezent, Germania are un deficit de circa 60.000-80.000 de șoferi de TIR, a declarat Dirk Engelhardt, purtătorul de cuvânt al BGL, pentru agenția germană de știri DPA.

Se cauta soferi de TIR in Germania
Se cauta soferi de TIR in Germania

În fiecare an ies la pensie 30.000 de șoferi de TIR

În plus, situația se înrăutăţeşte în continuare, întrucât în fiecare an ies la pensie circa 30.000 de șoferi, în timp ce numărul șoferilor nou-intraţi în această profesie nu depășește 15.000, scriu grecii de la Kathimerini.

De asemenea, Asociația Internațională pentru Transportul Rutier (IRU) estimează, într-un studiu făcut de curând, că până în 2027 Germania va avea nevoie de încă 185.000 de șoferi noi de TIR.

Probleme mari și în Marea Britanie

Intervenția asociaţiei vine în contextul în care lipsa uriaşă de bunuri de bază de pe rafturile din supermarketurile din Marea Britanie este atribuită de manageri lipsei de șoferi pentru se realiza aprovizionarea adecvată a magazinelor.

Pe de altă parte, acest lucru este cauzat și de Brexit, însă Dirk Engelhardt consideră că ”deşi problema din Marea Britanie este exacerbată de Brexit, sunt sigur că este doar o chestiune de timp până să ne confruntăm şi noi cu aceeași problemă în restul Europei de Vest”.

Europenii nu mai pot circula liber în UK

De asemenea, cazul extrem al Marii Britanii se datorează și faptului că europeni nu se mai pot deplasa prin țară fără formalități, în căutarea unui loc de muncă.

Astfel, pentru eliberarea vizei sunt necesare proceduri scumpe şi de durată. În plus, în timpul pandemiei, mulți șoferi, în special din Polonia și România, au părăsit Regatul Unit pentru a se întoarce la casele lor și se preconizează că puţini dintre ei se vor mai întoarce.

Cât este salariul de șofer începător în Germania

Tinerii nemți și englezi nu dat buzna să se angajeze ca șoferi de TIR pentru că salariul este considerat destul de mic, în contextul în care salariul lunar pentru un șofer începător este în medie de 2.500 de euro, brut.

La salariu se adaugă, desigur, diurna pentru mâncare, care se plătește separat și nu este impozitată. Acesta se ridică la câteva sute de euro pe lună. Chiar și așa, salariul tot este considerat mic.

Urmăriți Impact.ro și pe