Meseria din România care e plătită cu 10.000 de lei pe lună. Nu te gândeai vreodată la asta

Andrei Cezar 05.06.2020, 08:40

Chiar dacă pandemia a lovit puternic în majoritatea sectoarelor de activitate, iar economia țărilor din Europa a fost afectată, există totuși domenii în care angajații au devenit și mai bine plătiți. Pentru un loc de muncă salariul poate ajunge și la 10.000 de lei pe lună.

Meserie plătită cu 10.000 de lei, în România

Domeniul construcțiilor era înainte de pandemie într-o continuă creștere, iar lipsa forței de muncă, în special a celei calificate, a devenit o problemă reală pentru patronii firmelor de construcții. Mulți dintre românii care lucrau în acest sector de activitate au ales calea Vestului, acolo unde salariile erau considerabil mai mari față de România.

Criza provocată de coronavirus a dus la luarea unor măsuri neașteptate. Patronii firmelor de construcții își doresc ca muncitorii români care s-au întors în țară din cauza pandemiei să rămână aici și au fost nevoiți să mărească semnficativ salariile.

„Considerăm că avem o fereastră de oportunitate pe care nu am mai avut-o până acum. Trebuie să facem toate eforturile ca să îi menținem în țară”,  a spus Vlad Vameșu, președintele ACAR, penru Pro Tv.

Doar în acest fel s-ar putea acoperi o parte din deficitul de forță de muncă de jumătate de milion de angajați în acest domeniu.

Meseria din România care e plătită cu 10.000 de lei pe lună. Nu te gândeai vreodată la asta
Meseria din România care e plătită cu 10.000 de lei pe lună. Nu te gândeai vreodată la asta

Muncitorii calificați, tot mai rar de găsit

O altă problemă ridicată de specialiști este lipsa muncitorilor calificați. Din acest motiv, firmele de construcții vor să fie sprijiniți de autorități, cărora le solicită să implementeze programe de calificare a muncitorilor cu recunoașterea imediată a competențelor dobândite de cei care au lucrat în afara țării.

„Este destulă muncă necalificată, dar meseriașii, cei care sunt calificați, ne lipsesc”, a spus Geroge Mandata, șef de șantier.

Iar salariile pe care le oferă patronii pentru a-și acoperi necesarul de forță de muncă nu sunt deloc de neglijat.

”Este nevoie de la muncitori necalificați până la personal cu studii superioare. Personalul calificat a început să dispară din lipsa școlilor profesionale. Salariile depășesc 5.000 de lei lunar”, a spus Mircea Rotar, șef de șantier.

Admininistratorul unei firme de șape mecanizate din Sibiu a declarat că are nevoie de 20 de muncitori, iar pentru o persoană cu adevărat profesionistă este dispus să ofere chiar și 10.000 de lei salariu.

„În jur de 4.000 de lei lunar minim și poate ajunge și la 8.000-10.000 în funcție de ce știe, câți metri pătrați face pe lună. Nu găsim” a