Meseria care va fi mai căutată decât medicina în România. Va trebui să învățăm să ne descurcăm singuri

Ioana Bucur 15.09.2021, 13:40
Meseria care va fi mai căutată decât medicina în România. Va trebui să învățăm să ne descurcăm singuri

Vremurile se schimbă, iar oamenii odată cu ele. În doar doi sau trei ani, aceasta va deveni meseria mai căutată decât medicina în România. Criza uriașă de specialiști va avea consecințe clare asupra vieții de zi cu zi.

„Trăim un paradox”

Toate proiectele de construcții din celebrul PNRR (Programul Național de Redresare și Reziliență) s-ar putea lovi de un obstacol neașteptat. Experții din domeniu avertizează că, în doar doi sau trei ani, românilor le va fi mai ușor să găsească un medic decât un instalator.

Pentru a acoperi proiectele propuse, ar fi nevoie de încă 200.000 de muncitori spun reprezentanții patronatelor din construcții, în contextul în care sectorul se confruntă deja cu un deficit de circa 100.000 de angajați.

Practic, în curând aceasta va fi meseria cea mai căutată în România. În acest moment, pentru a putea susține lucrările aflate în desfășurare, pe șantierele de la noi din țară lucrează în jur de 10.000 de muncitori din Asia. Numărul acestora va crește, inevitabil, în cazul în care constructorii de la noi nu vor reuși să-i țină pe români în țară și să-i convingă pe tineri să se înscrie la facultățile de profil.

„Criza materialelor de construcții e o criză foarte mare, dar limitată în timp, se va reglementa, dar va reveni criza forței de muncă și va reveni mult mai acut și mai apăsat pentru o perioadă mai lungă.

Să luăm aminte că trăim un paradox. În condițiile în care se cer constructori, nu avem, n-avem firme, n-avem studenți la facultate. Piața cere, dar noua generație nu vrea să vină în acest domeniu și trebuie să facem ceva să-i atragem”, a explicat Cristian Erbașu, președintele Feerației Patronatelor Societăților din Construcții.

Meseria care va fi mai cautata decat medicina in Romania

Este nevoie de sute de mii de specialiști

Erbașu recunoaște că este un domeniu greu, o meserie deloc ușoară, dar punctează că nu doar lipsa banilor ar putea împiedica viitoarele proiecte, ci și criza forței de muncă. Este nevoie de sute de mii de specialiști, dar aceștia nu au cum să apară prea curând, „pentru că ei nu se formează în două zile sau doi ani”.

„Poate nu la fel de elegant ca alte domenii, dar dacă nici acum nu realizăm că e extrem de necesar în continuare, să nu ne mirăm că nu lipsa banilor va face ca nici măcar 25% sau 50% din ce ne propunem și am putea să facem în România nu vom putea face din lipsă de forță de muncă.

De 10 ani revin peste tot cu această temă. Din păcate acum ne-ar trebui, mâine sau peste o lună sau un an, sute de mii de specialiști, muncitori calificați, chiar și necalificați. Și aceștia nu vor apărea pentru că ei nu se formează în două zile sau doi ani”, a adăugat acesta.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...