Mesajul trimis de Zelenski lui Putin de 9 mai, după discursul președintelui rus de Ziua Victoriei

Mihnea Tălău 09.05.2022, 14:45
Mesajul trimis de Zelenski lui Putin de 9 mai, după discursul președintelui rus de Ziua Victoriei

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a spus luni președintelui rus Vladimir Putin să nu folosească discursul său de Ziua Victoriei pentru a se „apropria” de înfrângerea naziștilor în cel de-al Doilea Război Mondial, un conflict în care au murit milioane de ucraineni.

Zelenski, ripostă dură la afirmațiile lui Putin

„Nu vom permite nimănui să anexeze această victorie, nu vom permite ca ea să fie însușită”, a declarat liderul ucrainean, avertizând că țara sa nu va da „nimănui nici măcar o bucățică din istoria noastră”, scrie Politico.

Zelenski, un președinte evreu, a ripostat dur la afirmația lui Putin potrivit căreia „denazifică Ucraina” și a trasat paralele clare între invazia Rusiei și genocidul nazist.

Comentariile sale au fost programate să vină cu puțin timp înainte de discursul lui Putin cu ocazia Zilei Victoriei, sărbătoarea anuală care comemorează înfrângerea lui Adolf Hitler.

Demonstrație de forță în Piața Roșie din Moscova. Discursul lui Putin

Fără a da indicii cu privire la planurile sale, Putin a folosit discursul său din Piața Roșie din Moscova pentru a-și justifica invazia în Ucraina, acuzând Occidentul că se pregătește pentru o invazie în Donbas, dar nu s-a oprit în fața unei declarații oficiale de război împotriva Ucrainei, așa cum se așteptau unii observatori. Ulterior, Kremlinul a negat că intenționează să declare război, lucru care ar fi determinat o mobilizare completă a forțelor armate și ar fi permis recrutarea.

Invazia a fost „singura decizie corectă”

De asemenea, liderul rus a declarat că Rusia a făcut tot posibilul pentru a ajunge la un acord de securitate cu Europa, numindu-l un „compromis echitabil care include interesele tuturor”.

Dar țările NATO „nu au vrut să ne audă. Asta înseamnă că au avut planuri complet diferite”, a spus Putin. „NATO a început să exploreze teritoriile din apropierea noastră. Iar asta a devenit o amenințare evidentă la adresa țării noastre și a granițelor noastre”.

Invazia a fost „singura decizie corectă”, a adăugat el. Statele Unite și europenii resping în mare parte această scuză a lui Putin, spunând că liderul rus a căutat de mult timp să urmărească un proiect colonial rusesc și să destabilizeze democrația ucraineană, pe care, potrivit acestora, o percepe ca pe o amenințare.

Într-o declarație publicată duminică seara târziu, înaintea Zilei Europei, care este tot pe 9 mai, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a apărat răspunsul UE la războiul din Ucraina. Borrell a subliniat unitatea politică a blocului în fața agresiunii rusești, în timp ce ambasadorii UE negociază cel de-al șaselea pachet de sancțiuni, care a dus la diviziuni interne.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...