Mesajul transmis de Klaus Iohannis Patriarhului Daniel la împlinirea a 70 de ani. Preafericitul, decorat de preşedinte

Ana Anitoiu, Ștefan Olteanu 22.07.2021, 19:55
Mesajul transmis de Klaus Iohannis Patriarhului Daniel la împlinirea a 70 de ani. Preafericitul, decorat de preşedinte

Președintele Klaus Iohannis i-a adresat un mesaj Patriarhului Daniel, joi, la împlinirea vârstei de 70 de ani, și i-a oferit cea mai înaltă decorație a statului român, Ordinul Național „Steaua României” în grad de Colan, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Palatul Cotroceni.

Mesajul lui Klaus Iohannis pentru Patriarhul Daniel

Klaus Iohannis i-a urat Patriarhului Daniel ”la mulți ani”, dar și ”sănătate, rodnicie în misiunea pastorală și în săvârșirea binelui comun”. Șeful statului l-a felicitat pentru că a avut grijă ca Biserica Ortodoxă Română să aibă un rol pozitiv în destinul european al poporului român.

”Ne amintim prezența activă a Bisericii Ortodoxe Române în cadrul dezbaterilor despre libertatea religioasă și relația dintre state și Culte, prilejuită de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene. Evoc, de asemenea, rolul fundamental pe care vi l-ați asumat în dezvoltarea dialogului interconfesional și interreligios, în plan național și internațional.

Această dimensiune a acțiunii Bisericii Ortodoxe Române se sprijină pe climatul general de armonie dintre cultele religioase legal recunoscute în țara noastră. Este fructificat, astfel, exemplul pozitiv pe care îl oferă România și cadrul nostru legislativ și instituțional în ceea ce privește libertatea religioasă”, a mai spus Klaus Iohannis.

Mesajul transmis de Klaus Iohannis Patriarhului Daniel la implinirea a 70 de ani. Preafericitul, decorat de presedinte
Imagine de la ceremonia de decorare a Patriarhului Daniel, la implinirea varstei de 70 de ani

Preafericitul Daniel, lăudat de Klaus Iohannis

Totodată, președintele a spus că Preafericitul Daniel a avut o contribuție importantă la afirmarea Bisericii Ortodoxe Române ca important partener de dialog al statului român pentru consolidarea societății democratice. În plus, șeful statului l-a felicitat pentru că dă dovadă de echilibru și înțelepciune în relația dintre culte și dintre acestea și autorități.

Mai mult, Klaus Iohannis l-a apreciat pe Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române pentru relația pe care o are BOR cu diaspora. Șeful statului a precizat că au fost dezvoltate ”căi mediatice moderne” pentru ca mesajul credinței să ajungă până în cele mai îndepărtate comunități românești.

”Îmi doresc ca parteneriatul dintre Culte și instituțiile Statului, dintre Biserica Ortodoxă Română și autoritățile publice să continue și să se dezvolte pe fundamentul aspirațiilor și al valorilor pe care le împărtășim: libertatea religioasă, dialogul, cooperarea, solidaritatea, caritatea, respectul pentru diversitatea tradițiilor și prețuirea reciprocă, pentru o civilizație a păcii. Aceste valori au creat și consolidat România modernă”, a adăugat președintele.

Patriarhul Daniel, după mesajul lui Klaus Iohannis

La rândul lui, Patriarhul Daniel a declarat că a primit Ordinul Național ”Steaua României” în grad de Colan ca o onoare pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română și s-a referit la diaspora, pe care a numit-o ”o șansă, dar și o provocare”.

”Am făcut eforturi împreună cu autoritățile ca să ținem în comuniune românească pe acești fii și fiice ale patriei noastre care lucrează sau studiază în afara hotarelor. Vă mulțumim pentru aprecierile pe care le-ați făcut și într-adevăr, cultele în România sunt parteneri sociali ai statului român. Libertatea pe care o avem este o libertate pentru cooperare, pentru coresponsabilitate și pentru armonie și pace între toți cetățenii României”, a spus Patriarhul Daniel, de ziua sa de naștere.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...