Mesajul Rusiei după o săptămână de discuții cu Occidentul. „Rămânem pe poziții total divergente”. Cerințele Moscovei pentru Vest

Beatrice Dumitru 17.01.2022, 10:55
Mesajul Rusiei după o săptămână de discuții cu Occidentul. „Rămânem pe poziții total divergente”. Cerințele Moscovei pentru Vest

Rusia și Occidentul nu au ajuns la un numitor comun după trei runde de negocieri cu privire la criza din Ucraina, Moscova fiind acuzată că a adunat aproape 100.000 de soldaţi la granița cu această țară. Rusia a spus că după discuțiile diplomatice cele două părți rămân pe poziții „total divergente” și pune condiții pentru NATO.

Rusia și Occidentul, pe „poziții divergente”

Rusia și Occidentul au purtat săptâmâna trecută discuții tensionate la Geneva, Bruxelles și Viena, la OSCE cu privire la securitatea Europei, dar nu au ajuns la niciun compromis. În aceste condiții, Occidentul se teme că Moscova va invada Ucraina, din dorința lui Vladimir Putin de a controla această țară.

Astfel, Rusia și Occidentul rămân pe poziții „total divergente”, în ciuda unei săptămâni de discuții diplomație, care este „deranjantă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu difuzat de postul american CNN.

Mesajul Rusiei după o săptămână de discuții cu Occidentul. „Rămânem pe poziții total divergente”. Cerințele Moscovei pentru Vest
occidentul se teme de un război în Europa.

Nu știm care va fi rezultatul, am avut aceste trei sesiuni de discuții, există anumite puncte de acord între noi. Dar în general, pe chestiuni de principiu, putem spune acum că rămânem pe poziții divergente, pe poziții total divergente. Și asta nu e bine, este deranjant”, a declarat Dmitri Peskov.

„Nu vrem să vedem negocieri de o lună, de un an”

Întrebat despre o posibilă invadare a Ucrainei, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a spus că nimeni nu amenință cu o acțiune militară, dar Moscova este gata să treacă la represalii, dacă NATO nu răspunde cerințelor Rusiei de a oferi garanții de securitate și de a opri extinderea Alianței Nord-Atlantice în Europa Centrală și de Est.

Nimeni nu ameninţă pe nimeni cu o acţiune militară, asta ar fi o nebunie. Nu vorbim despre ziua de mâine, nu este o chestiune de ore, dar nu vrem să vedem negocieri de o lună, de un an, doar pentru a discuta despre dezacordurile noastrea” a adăugat Dmitri Peskov.

În acest timp, Ucraina a declarat că are „dovezi” ale implicării Rusiei într-un atac cibernetic major care a vizat mai multe site-uri guvernamentale, joi 14 ianuarie, pe fondul tensiunilor crescute dintre Kiev și Moscova. Atacul a conținut un mesaj cu avertismentul: „Temeți-vă și așteptați-vă la ce e mai rău”.

Până în prezent, toate dovezile indică faptul că Rusia se află în spatele atacului cibernetic. Acest sabotaj este o manifestare a războiului hibrid pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei din 2014, anul anexării Crimeei”, a declarat Ministerul Transformării Digitale al Ucrainei într-un comunicat.

Urmăriți Impact.ro și pe