Mesajul președintelui Iohannis de Ziua Constituției. „Este cea mai importantă armă pe care o avem”

Beatrice Dumitru 08.12.2022, 11:42
Mesajul președintelui Iohannis de Ziua Constituției. „Este cea mai importantă armă pe care o avem”

Președintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj cu prilejul Zilei Constituției României. Acesta a spus că Legea fundamentală „este cea mai importantă armă pe care o avem împotriva oricărei forme de totalitarism, intoleranţă, discriminare şi populism”.

„Adoptarea Constituției a însemnat renașterea democrației naționale”

Președintele Klaus Iohannis a subliniat în mesajul său transmis cu ocazia Zilei Constituției României că în existența fiecărui stat adoptarea unei noi Constituții marchează schimbările profunde care s-au produs la nivelul societății.

Liderul de la Cotroceni a mai afirmat că un moment major pentru țara noastră l-a reprezentat aprobarea prin referendum, pe 8 decembrie 1991, a Legii fundamentale prin voința liber exprimată a cetățenilor, etapă care a constituit ruptura definitivă de regimul comunist, adăugând că această zi este cel mai potrivit prilej de a reflecta la aspirațiile și la valorile care au stat la baza Constituției și pe care se dezvoltă societatea noastră.

Mesajul președintelui Iohannis de Ziua Constituției. „Este cea mai importantă armă pe care o avem”
8 decembrie este ziua Constituției României.

Legea fundamentală din 1991 a formalizat trecerea, după aproape 50 de ani de guvernare socialist-comunistă, la un regim democratic de tip occidental. Adoptarea Constituției a însemnat renașterea democrației naționale, trasarea limitelor puterii politice și consacrarea drepturilor și libertăților cetățenilor. Într-un regim democratic, Legea fundamentală reprezintă un act de identitate națională și acționează atât ca un scut împotriva autoritarismului, cât și ca un catalizator al aspirațiilor unui popor”, a spus Klaus Iohannis, potrivit Administrației Prezidențiale.

Ce a mai transmis Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a mai punctat că, în anul 2003, revizuirea Legii fundamentale a fost motivată de reformele care s-au produs în viaţa economică, socială şi politică a ţării, în mod special din perspectiva îndeplinirii celor două obiective majore ale politicii externe româneşti în anii postdecembrişti: aderarea la Alianţa Nord-Atlantică şi integrarea în Uniunea Europeană.

Apartenența țării noastre la structurile euro-atlantice implică un efort continuu de a da sens și greutate valorilor și principiilor pe care Legea fundamentală le protejează. Respectul pentru demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și drepturile omului constituie fundamentul pe care clădim țara pe care ne-o dorim. A trăi sub protecția unei constituții democratice este unul dintre cele mai mari privilegii pe care o societate le poate cunoaște. Nu în ultimul rând, Constituția este cea mai importantă armă pe care o avem împotriva oricărei forme de totalitarism, intoleranță, discriminare și populism”, a mai adăugat Klaus Iohannis.

Președintele României a mai afirmat că valorile protejate de Constituția României implică și o imensă responsabilitate, una colectivă, care aparține instituțiilor, societății civile, dar și una individuală, a fiecărui cetățean.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...