Mesajul pe care șoferii din România încep să-l primească. E spre binele lor, așa pot scăpa de o amendă

Badea Violeta 26.04.2022, 10:52
Mesajul pe care șoferii din România încep să-l primească. E spre binele lor, așa pot scăpa de o amendă

Anunț important pentru șoferii din țara noastră. Autoritățile au făcut o mișcare care-i va bucura pe toți proprietarii de autoturisme. Prin această reglementare se încearcă reducerea numărului amenzilor aplicate, cât și creșterea încasărilor la buget. Ordinul va intra în vigoare începând de miercuri, 27 aprilie. Iată despre ce este vorba!

Vestea pe care toți românii trebuie să o afle

Începând de miercuri, 27 aprilie, românii care dețin roviniete vor fi anunțați, prin e-mail, de expirarea acestora. Noua reglementare a fost introdusă prin Ordinul MTI nr. 365/2022, pentru a reduce numărul amenzilor aplicate, dar și pentru a crește încasările la buget.

Notificarea va fi transmisă doar în cazul rovinietelor cu valabilitate egală sau mai mare de 30 de zile. Măsurile cuprinse în ordinul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii se vor aplica începând de mâine, 27 aprilie.

Totuși, șoferii trebuie să își dea acordul pentru a fi notificați în legătură cu data expirării rovinietei. Mai exact, aceștia trebuie să furnizeze adresa de e-mail la achiziționarea acesteia, potrivit avocatnet.ro. Distribuitorii autorizați vor fi obligați să se alăture noilor reglementări. Termenul în care vor putea face acest lucru este de șase luni.

„Distribuitorii au obligația de a implementa, în termen de maximum 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, modificările necesare astfel încât, la încasarea tarifului de utilizare și emiterea rovinietelor în punctele de lucru, prin terminale, portaluri web, aplicații dezvoltate pentru sistemele de operare ale telefoanelor mobile, să asigure utilizatorilor posibilitatea de a fi notificați, prin e-mail, cu privire la expirarea perioadei de valabilitate a rovinietei”, se arată în ordinul MTI.

Ce mesaj vor primi soferii din Romania
Ce mesaj vor primi soferii din Romania

Ce amenzi pot primi șoferii care circulă fără rovinietă

Șoferii care circulă cu mașina în afara localităților trebuie să aibă rovinietă valabilă, conform OG 15/2002. Mai exact, actul normativ stabilește că rovinieta este „o anumită sumă a cărei plată conferă unui vehicul dreptul de a utiliza, pe parcursul unei perioade date, rețeaua de drumuri naționale din România”.

Conform legislației din țara noastră, în cazul în care un șofer circulă fără rovinietă, autoritățile îl pot sancționa cu o sumă cuprinsă între 250 și 4.500 de lei, în funcție de vehicul.

În cazul autoturismelor, amenzile sunt cuprinse între 250 și 500 de lei, în timp ce șoferii care se află la volanul vehiculelor mari de transport de marfă pot primi între 3.000 – 4.500 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...