Mesajul ministrului Rafila pentru românii care nu și-au procurat pastilele cu iodura de potasiu. „Orice lucru se poate întâmpla”

Stan Filon 30.09.2022, 15:20
Mesajul ministrului Rafila pentru românii care nu și-au procurat pastilele cu iodura de potasiu. „Orice lucru se poate întâmpla”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a venit cu un mesaj pentru românii care încă nu și-au procurat pastilele de iod, deși sunt puse la dispoziție în mod gratuit. Oficialul a spus clar că nu vrea să creeze niciun fel de panică, dar spune că orice român responsabil ar trebui să aibă pastilele respective acasă, mai ales în „contextul complicat al conflictului din Ucraina”. Reprezentantul guvernului a venit și cu cifre care arată că românii încep să fie din ce în ce mai interesați să-și procure pastilele respective.

Ministrul Rafila, mesaj pentru românii care nu au ridicat pastilele cu iodura de potasiu

„Mai ales în contextul complicat al conflictului din Ucraina, cred că un comportament responsabil al fiecărui cetăţean este să aibă această substanţă la domiciliu, pentru că administrarea ei nu este necesară în mod obişnuit dar, sigur, într-o situaţie de criză, e bine să nu cauzeze o nouă criză, cea a distribuţiei, care nu este posibil de realizat într-un timp scurt”, a spus Rafila, aflat într-o vizită la Bistrița.

Dar cum ne ajută pastilele cu iod? Ei bine, aceste tablete de iodură de potasiu pot preveni acumularea de iod radioactiv în tiroidă în cazul unui accident sau atac nuclear. Alexandru Rafila a venit și cu cifre care arată că românii au început să își procure pastilele.

Mesajul ministrului Rafila pentru romanii care nu si-au procurat pastilele cu iodura de potasiu. Orice lucru se poate intampla
Mesajul ministrului Rafila pentru romanii care nu si-au procurat pastilele cu iodura de potasiu. Orice lucru se poate intampla

„Orice lucru se poate întâmpla”

„Pentru luna august, interesul pentru această substanţă, care este extrem de simplu de procurat, este gratuit, este pusă la dispoziţia populaţiei, este ceva mai mare”, a arătat el.

Astfel, dacă în luna iulie doar 1200 de români au solicitat medicului de familie rețeta pentru pastilele cu iodură, iatăcă în luna august au fost eliberate 230.000 de astfel de rețete. Datele pentru luna septembrie încă nu sunt disponibile. Ministrul a precizat că nu a vrut niciodată să creeze panică, însă recunoaște că se poate întâmpla orice, așa că este bine să avem pastilele respective în casă.

„Eu nu vreau și nu am avut niciodată intenția să creez panică, dar un comportament responsabil cred că este de dorit și mai ales dacă există această posibilitate de a avea iodura de potasiu la domiciliu și să o utilizez în caz de posibil, nu probabil știu să facă diferența asta. Orice lucru se poate întâmpla. Probabilitatea înseamnă că procentajul care poate duce la acel eveniment nefericit e totuși consistent. Discutăm de o chestiune posibilă, nu cred că este târziu ca fiecare dintre cei care se prezintă la medicul de familie pentru alte tipuri de afecțiuni să solicite iodura o dată cu rețeta obișnuită”, a spus ministrul Sănătății în urmă cu câteva zile.

Trebuie specificat faptul că doar persoanele cu vârsta sub 40 de ani pot merge la medicul de familie pentru a primi o rețetă pentru pastilele de iodură de potasiu, deoarece doar acestea trebuie să le folosească, în caz de accident sau atac nuclear. Pastilele se eliberează gratuit!

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...