Mesajul Elenei Udrea din spatele gratiilor. Ce le-a cerut autorităților române. Toate mamele din penitenciare s-ar revolta

Andra Daoud 13.08.2022, 12:26
Mesajul Elenei Udrea din spatele gratiilor. Ce le-a cerut autorităților române. Toate mamele din penitenciare s-ar revolta

Elena Udrea ar putea schimba legea în România, în ceea ce privește vizitele în penitenciare. Fostul ministru al Turismului a criticat dur condițiile în care mamele aflate în spatele gratiilor își pot vedea copiii, iar mesajul ei nu a rămas fără ecou. Ce s-a întâmplat după postarea în care Udrea critică sistemul penitenciar și ce a transmis aceasta recent.

Elena Udrea, apel la autorități din spatele gratiilor

În urmă cu câteva zile, Elena Udrea avea parte de prima vizită a fetiței ei în spatele gratiilor. Aflată în arest de aproximativ patru luni, Udrea a putut, în sfârșit, să își vadă fiica la Penitenciarul Târgșor. Vizita a făcut-o pe Elena Udrea să reacționeze dur pe internet. Pe pagina de Facebook a fostului ministru a apărut o postare amplă, cu privire la condițiile în care mamele aflate în spatele gratiilor își pot vedea copiii.

Postarea Elenei Udrea nu a rămas fără urmări: Avocatul Poporului s-a autosesizat și ia în calcul să solicite Ministerului Justiției modificarea legislației și armonizarea cu normele europene. Semnalul de alarmă tras de Udrea ar putea, așadar, duce la schimbarea legislației și toate mamele încarcerate s-ar putea bucura de condiții mai relaxate în ceea ce privește vizita pe care o primesc din partea copiilor lor.

Avocatul Poporului a cerut directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor ca vizitele pe care le primesc deținuții cu copii minori să nu se mai desfășoare cu dispozitiv de separare, în cazul în care nu există un motiv întemeiat pentru acest lucru. Altfel spus, deținuții care nu sunt condamnați pentru infracțiuni deosebit de grave și care nu reprezintă un pericol și-ar putea vedea copiii fără acel geam despărțitor. Rămâne de văzut dacă demersul se va concretiza.

Elena Udrea, mesaj de mulțumire pentru Avocatul Poporului

Demersul lui Renate Weber, care reprezintă instituția Avocatului Poporului, a ajuns și la urechile Elenei Udrea. Fosta politiciană a ținut să transmită un mesaj de mulțumire, în numele ei, dar și în numele tuturor mamelor aflate în detenție și care s-ar bucura de schimbarea procedurii.

„Mamele din penitenciarul Târgușor, sigur și din celelalte penitenciare, îi mulțumesc Avocatului Poporului. Speră că implicarea doamnei Renate Weber va duce la rezolvarea regulii absurde şi anume care oprește copiii deținutelor să își poată întâlni mamele, să le poată îmbrățișa, să poată fi mângâiați, ținuți în brațe, sărutați și alinați de cele care le-au dat viață. Așa cum spuneam, ca să îndreptăm lucrurile greșite pe care le întâlnim în toate domeniile la tot pasul, este necesar să se găsească doar bună intenție și o minte deschisă”, a transmis Elena Udrea într-o nouă postare.

Mesajul Elenei Udrea din spatele gratiilor. Ce le-a cerut autoritatilor romane. Toate mamele din penitenciare s-ar revolta 1
Mesajul Elenei Udrea, dupa sesizarea Avocatului Poporului

Mesajul Elenei Udrea după vizita fiicei ei, de la care a pornit întregul demers:

„O să aduc în discuții o știre absurdă creată de prevederea legală care face că un copil să își vadă mama aflată în detenție doar printr-un geam numit ‘dispozitiv de protecție’, fără să poată atinge, fără să îi poată st în brațe, fără să poată simți iubirea mamei, care îi lipsește atât de mult. Cine a putut gândi o tâmpenie că asta?

Prin această regulă, o mamă, condamnată eventual pentru furt din magazine sau pentru vreun abuz în serviciu, are același regim de primire a vizitelor ca un criminal în serie condamnat pe viață. Despre ce protecție poate fi vorba și a cui când vorbim de întâlnirea unei mame cu copilul ei???

S-au creat momente dramatice, când copii au început să urle și să lovească cu pumnii și picioarele geamul care îi împiedica să ajungă la mamele lor. Dacă tot există o cameră special amenajată pentru astfel de întâlniri ‘mama și copilul’, de ce nu se permit aceste vizite aici fără să fie nevoie de nenumărate avize, aprobări și semnături ajungând până la cea a directorului penitenciarului?”, a transmis Elena Udrea, prin intermediul Facebook, în urmă cu câteva zile.

Urmăriți Impact.ro și pe