Mesajul ciudat care a circulat recent pe Whatsapp. Mii de români s-au întrebat ce legătură are Dedeman cu asta

Daria Petrescu 11.04.2021, 18:41
Mesajul ciudat care a circulat recent pe Whatsapp. Mii de români s-au întrebat ce legătură are Dedeman cu asta

În ultima perioadă, un mesaj primit pe Whatsapp, din partea Dedeman, a stârnit reacții controversate în mediul online. Mii de români au primit mesaje din partea companiei, pentru a participa la un sondaj, ce îi putea ajuta să câștige un telefon mobil. Mii de români s-au întrebat ce legătură are Dedeman cu asta, mai ales, că aceasta nu este singura companie care este ținta unei înșelătorii.

Mesajul ciudat care a circulat recent pe Whatsapp

În ultima perioadă, un mesaj neobișnuit a circulat în mediul online, postat de mai mulți utilizatori, victim ale unei înșelătorii. Mesajul ar fi fost trimis din partea Dedeman, pe Whatsapp, în care îndena oamenii să participle la un sondaj, pentru a câștga telefonul de ultimă generație.

„Dedeman, sondaj de satisfacție. Completați un scurt mesaj despre Dedeman pentru a câștiga iphone 12por”, este mesajul primit pe Whatsapp, alături de care s-a atașat și un link. Aici se putea completa sondajul respective.

Mesajul transmis de CERT-RO

Până acum au mai fost vizate magazine ca Ikea, Mega Image, Kaufland și chiar Profi. De data asta, Dedeman a picat în capcana infractorilor online, dornici de înșelătorie. De altfel, au existat persoane care au căzut în capcană, însă, alții au sesizat imediat compania, care a și avut prima reacție cu privire la această situație neplăcută.

Echipa CERT-RO avertizează, într-un mesaj pe Facebook, că imaginea companiei Dedeman este folosită de atacatori pentru a răspândi un atac de tip scam.

„Sub pretextul organizării unui concurs cu premii (iPhone 12Pro), limitat ca timp («mai ai la dispoziție X minute») și număr maxim de câștigători (50), atacatorii cer utilizatorilor să răspundă la o serie de întrebări legate de calitatea serviciilor, apoi solicită răspândirea link-ului către contactele din aplicația de mesagerie WhatsApp”, a fost mesajul transmis de CERT-RO în mediul virtual.

Astfel, oamenii au putut afla că este vorba despre despre un mesaj fals și nimeni nu ar fi avut șansa să câștige un iphone12.

Kaufland și Ikea au trecut prin aceeași experiență

Încă din martie anul trecut, atunci când a fost declarată pandemie în România, au început să apară și infractorii online. Și asta pentru că majoritatea firmelor și-au desfășurat activitatea online.  Printre primele au fost vizate Kaufland și Ikea.

De cele mai multe ori, atacatorii se folosesc de ideea că numărul premiilor este limitat. Pentru a induce în eroare, în partea de jos a site-ului sunt integrate și imagini care simulează comentarii oferite de pe conturi de Facebook. Mulți oameni au fost păcăliți în acest fel.

Când te confrunți cu astfel de situații, evită accesarea unor astfel de link-uri și redistribuirea lor. Așa vei sta departe de incidente neplăcute

În cazul ofertelor promoționale sau a concursurilor organizate online, validează existența unor astfel de inițiative pe canalele oficiale ale companiilor implicate (site, canale oficiale de social media).

Ce trebuie să faci în acest caz

-citește cu atenție instrucțiunile oferite și fii atent la exprimare, ortografie sau corectitudinea gramaticală a textului

– mesajul este unul extrem de prost redactat în limba română

– pe orice ai da click, nu-ți introduce date personale, mai ales datele din cardul bancar

-pentru a primi bani e nevoie doar de IBAN, nu de datele de pe fața și spatele cardului.

 

Urmăriți Impact.ro și pe