Mesajul care i-a alertat pe bucureșteni sâmbătă seara. De ce li s-a transmis să rămână în case

Iancu Andreea 28.05.2022, 21:35
Mesajul care i-a alertat pe bucureșteni sâmbătă seara. De ce li s-a transmis să rămână în case

Autoritățile au transmis un mesaj de avertizare pentru bucureșteni, valabil sâmbătă seara. Locuitorii Capitalei au fost sfătuiți să rămână în case. Toți cetățenii care au primit un SMS prin sistemul Ro-Alert trebuie să țină cont de mesajul primit din partea reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Mesajul Ro-Alert transmis pentru bucureșteni, sâmbătă seara

Un mesaj transmis prin sistemul Ro-Alert i-a avertizat pe bucureșteni, sâmbătă seara, să rămână în case sau la adăpost, după ce meteorologii au emis o informare de vreme rea în următoarele ore. Aceasta este valabilă începând cu ora 21:00 și până la miezul nopții, pe raza municipiului București. Temporar, vor fi semnalate averse de ploaie, ce pot avea caracter torențial. Prin acumulare, există posibilitatea de a se înregistra cantități însemnate de apă, ce se pot situa între 15-20 l/mp și izolat peste 25 l/mp.

În ultimele ore, în unele cartiere ale Bucureștiului s-au înregistrat cantități de apă de 15-25 l/mp, fiind semnalate mai multe zone afectate de inundații. De aceea, autoritățile au emis și o avertizare Ro-Alert prin care îi îndeamnă pe cetățeni să evite deplasările în intervalul precizat. Pe de altă parte, Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi un cod portocaliu de ploi și furtuni în Oltenia și vestul Munteniei, valabil până luni dimineață, cu cantități de apă de până la 90 l/mp, vijelii și grindină și un cod galben în aproape tot restul țării.

Mesajul care i-a alertat pe bucureșteni
Alerta transmisă prin sistemul Ro-Alert, sâmbătă seara

Meteorologii ANM au emis mai multe coduri de vreme rea

Specialiștii ANM au transmis mai multe avertizări meteo de furtuni și ploi torențiale pentru următoarele 48 de ore, în România. Coduri galbene și portocalii de instabilitate atmosferică au fost emise de către meteorologi, în intervalul 28 mai, ora 12:00 și 30 mai, ora 10:00. Aceste avertizări sunt valabile în sud, sud-est și centru, unde sunt așteptate manifestări atmosferice temporar accentuate. Județele vizate sunt Maramureș, Bistrița, precum și zona de munte a județelor Suceava și Neamț.

În intervalul menționat sunt așteptate descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii, urmând să fie semnalate viteze de 55 – 75 km/h și izolat peste 80 km/h. De asemenea, pe arii restrânse poate apărea chiar și grindina. În plus, cantitățile de apă așteptate ar putea să depășească 20 – 30 l/mp şi izolat 40 l/mp.

Un cod portocaliu va fi valabil în intervalul 28 mai, ora 12:00 – 30 mai, ora 10:00 și în Oltenia, vestul și nord-vestul Munteniei și local în Carpații Meridionali. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată, în intervale scurte urmând să fie raportate cantități de apă de 50 – 90 l/mp. De asemenea, în intervalul anunțat, vor fi perioade în care se vor semnala și vijelii, cu viteze de 75 – 90 km/h, dar și grindină și frecvente descărcări electrice.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...