EXCLUSIV

Medicul Monica Pop pune degetul pe rană. Ce se întâmplă cu sistemul medical după experiența Covid: „Românii sunt nesimțiți față de propria sănătate!”. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 24.08.2022, 20:29
Medicul Monica Pop pune degetul pe rană. Ce se întâmplă cu sistemul medical după experiența Covid: „Românii sunt nesimțiți față de propria sănătate!”. EXCLUSIV

Monica Pop, unul dintre cei mai cunoscuți medici ai actualei perioade, susține că pandemia de COVID-19 nu va schimba relația românului de rând cu sistemul medical. Ea a declarat pentru IMPACT.RO că lucrurile se vor schimba abia după modificarea mentalului colectiv, dar că asta nu se va produce prea curând.

Medicul Monica Pop pune degetul pe rană, după pandemia de coronavirus

„Oamenii nu se duc la medic așa cum ar fi normal, măcar o dată pe an, la control. Cei mai mulți dintre noi alegem să mergem la medic când ne ajunge durerea la os și când boala e deja într-o stare evoluată. Pe scurt, românii sunt nesimțiți față de sănătatea lor!”, a declarat Monica Pop pentru IMPACT.RO. Ea a amintit de perioada în care Ministerul Sănătății a decis ca românii să se prezinte gratuit la asemenea controale anuale, dar mai bine de trei sferturi nu au făcut acest pas.

În opinia ei, actuala stare de lucruri nu se va schimba nici după ce vom fi depășit în totalitate pandemia de COVID-19, cea care a dat peste cap nu doar sisteme medicale din lumea întreagă, și aproape întreaga omenire. „E foarte greu să schimbi mentalitatea. Nouă ne-a intrat în sânge chestia asta cu mersul la medic. În specializarea mea există, din păcate, boli fără simptom, ca să mă exprim așa. Și fără un control medical de specialitate nu poți să-și dai seama ce ți se întâmplă. Apoi, când afli că ești bolnav te duci la doctor și-i ceri cel mai bun tratament, uitând că dacă ai fi venit mai din timp altfel ar fi stat lucrurile!”, adaugă Monica Pop.

Medicul Monica Pop pune degetul pe rana, dupa pandemia de coronavirus
Medicul Monica Pop pune degetul pe rana, dupa pandemia de coronavirus

„Noi medicii nu avem niciun fel de facilități”

Cunoscutul medic e ferm convinsă că breasla sa e cea care continuă și azi să fie percepută drept cea mai coruptă din țară, potrivit datelor unui recent Eurobarometru realizat pe această temă, tocmai din pricina prejudecăților generale.

„Eu nu sunt de acord cu povestea asta. După mine lucrurile s-au schimbat demult. Și mă refer la sistemul de sănătate al statului. Nu vorbesc despre cel privat! Nu te obligă nimeni să faci așa ceva, ca pacient! În schimb, nu vorbește nimeni, mai ales presa, că noi medicii nu avem niciun fel de facilități. Spre exemplu, cei care fac pâine, primesc două pâini pe zi, să zicem. Cei care lucrează într-o firmă de electricitate, nu plătesc curentul. La fel, cei de la gaze! Noi medicii, plătim contribuția la sănătate la fel ca toți ceilalți. Nu primim nici burse profesionale, deși o carte de specialitate de multe ori în branșa noastră costă și 2.000 de lei sau chiar mai mult!”, sună părerea Monicăi Pop.

„La vârsta mea și la pregătirea mea, aveam echivalentul a 500 de euro salariul”

Ea s-a referit și la faptul că până în 2018 salariile medicilor erau foarte mici. „Vreau să le spun tuturor că până la venirea Sorinei Pintea la conducerea Ministerului Sănătății, salariile în domeniu erau foarte mici. Eu, la vârsta mea și la pregătirea mea, aveam echivalentul a 500 de euro. Cum să împarți bani aceia la nevoile vieții?”, a subliniat ea. La un calcul simplu, asta înseamnă că salariul se cifra la circa 2.300 de lei, raportându-ne la valoarea monedei europene de acum patru ani.

În plus, Monica Pop avertizează că sistemul medical românesc s-ar putea confrunta cu o nouă criză. „Medicii tineri sunt momiți foarte repede cu salarii atractive de cei din Uniunea Europeană. O fac încă de pe băncile facultății, mai nou. Se interesează de cei mai buni studenți ai noștri încă din anii patru sau cinci! În aceste condiții, riscăm să rămână în țară doar cei mai în vârstă și să le cerem acestora să-și facă meseria până la vârste foarte avansate!”, a conchis ea.

Urmăriți Impact.ro și pe