EXCLUSIV

Medicul Gindrovel Dumitra, despre ultimele cazuri de COVID: ”Sunt manifestări ușoare la adulți, dar caracteristica este că afectează copiii”

Livia Ispas 14.07.2022, 10:30
Medicul Gindrovel Dumitra, despre ultimele cazuri de COVID: ”Sunt manifestări ușoare la adulți, dar caracteristica este că afectează copiii”

Numărul cazurilor noi de coronavirus crește de la o zi la alta, aproape 3.800 de persoane fiind confirmate cu infecție în ultimele 24 de ore. Și numărul pacienților cu infecție cu SARS-CoV-2 internați în stare gravă la Terapie Intensivă a crescut, iar spitalele se pregătesc pentru valul șase de COVID. Specialiștii spun că numărul cazurilor crește din cauza subvariantei BA5 a Omicron, care ar fi mult mai contagioasă, dar cazurile nu ar fi la fel de severe ca în valurile anterioare.

Medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, a declarat, pentru Impact.ro, că dacă la pacienții adulți care se infectează sunt manifestări ușoare, la copii apar simptomele bolii.

”Caracteristic acum este că afectează copiii. Sunt copii care au caracteristicile simptomatologice respective. De aceea, sugarii, în special, trebuie neapărat testați dacă devin simptomatici”, a spus medical Gindrovel Dumitra.

Medicul de familie a precizat că a fost o perioadă în care șase săptămâni nu a avut niciun pacient infectat cu COVID, iar acum, numărul celor confirmați cu SARS-CoV-2 a crescut mult.

”Am avut aproximativ șase săptămâni fără niciun caz, acum două săptămâni am avut două cazuri în cursul unei săptămâni, iar săptămâna trecut am avut 11 cazuri, adică o creștere exponențială. Și astăzi avem două cazuri”, a spus Gindrovel Dumitra, medic de familie în județul Dolj.

”Persoanele peste 60 de ani, cu anumite boli, trebuie să se vaccineze cu doza a patra”

Gindrovel Dumitra mai spune că persoanele peste 60 de ani și cele care au un sistem imunitar slăbit ar trebui să se vaccineze de acum și cu a patra doză.

”Din punctul meu de vedere, este evident că trebuie să se vaccineze persoanele care se încadrează în recomandările centrelor pentru prevenția bolilor, adică persoanele peste 60 de ani, care au anumite boli organice, care predispun la un răspuns imun slab. Persoanele acestei categorii trebuie să primească, fără discuții, doza patru.

În cazul persoanelor adulte și tinere, poate fi luată în discuție și o amânare a vaccinării cu doza patru până în toamnă. Din păcate, avem cazuri grave și la tineri fără comorbidități. Dacă vorbim despre vârstnici, aici lucrurile sunt un pic schimbate legat de vaccinarea cu doza patru”, susține medicul.

vaccinare

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, declara recent că le recomandă oamenilor să se vaccineze anti-COVID cu o doză suplimentară în toamnă, când ar urma să apară noul vaccin, care să producă o imunizare și pentru ultimele tulpini ale virusului.

„Este clar că vaccinul care a fost în primul an de utilizare, a fost eficient, a oprit transmiterea, viaţa a reintrat în normal. Deci există nişte câştiguri mari, evidente ale vaccinării. Asta nu înseamnă că în momentul de faţă, când el nu mai este eficient, trebuie să spunem că este eficient. Eu nu pot să mint şi n-am niciun fel de motiv. Lucrul ăsta nu favorizează vaccinarea. A, e favorizată de dovezi ştiinţifice, de profesionalism şi de sinceritate. Şi atunci creşti încrederea oamenilor în vaccin şi în vaccinare. Nu, nu înseamnă că eu ar trebui să mint, ca să se vaccineze lumea! Nu, nu fac aşa ceva”, a mai spus Rafila.

3.777 de noi infectări și 4 decese în ultimele 24 de ore

Autoritățile au anunțat, miercuri, 3.777 cazuri noi de COVID-29 în ultimele 24 de ore, cu 267 mai puține față de ziua precedentă.

În spitalele sunt 1.442 de pacienți cu COVID-19, dintre care 198 sunt copii. La Terapie Intensivă sunt internate 87 persoane, dintre care 68 sunt nevaccinate.

România a ajuns la 2.949.951 cazuri de COVID-19 și 65.801 decese de la prima infecție cu SARS-CoV-2, confirmată pe 26 februarie 2020.

Urmăriți Impact.ro și pe