Medicul Danemarcei, despre intervenţia care a făcut diferenţa între viaţă şi moarte în cazul fotbalistului Christian Eriksen: „I-am simțit pulsul, dar destul de repede totul s-a schimbat”

Ana Ionescu 13.06.2021, 10:12
Medicul Danemarcei, despre intervenţia care a făcut diferenţa între viaţă şi moarte în cazul fotbalistului Christian Eriksen: „I-am simțit pulsul, dar destul de repede totul s-a schimbat”

Momente dramatice s-au petrecut sâmbătă seara la meciul între Finlanda și Danemarca. Fotbalistul Christian Eriksen s-a prăbușit pe teren spre finalul primei reprize. A fost resuscitat aproximativ 18 minute, în timp ce soția fotbalistului, colegii și suporterii au trecut prin clipe de coșmar. Din fericire, Eriksen a fost stabilizat și și-a revenit.

Intervenţia care a făcut diferența între viață și moarte în cazul lui Christian Eriksen

Medicul Danemarcei, Morten Boesen, a explicat pentru jurnaliștii de la BT despre momentele tragice prin care a trecut jucătorul de fotbal Christian Eriksen. Boesen a explicat pas cu pas cum a intervenit echipa medicală care i-a salvat viața fotbalistului, după ce acesta a suferit un infarct miocardic acut.

Doctorul a mărturisit că intervenția rapidă a căpitanului Danemarcei, Simon Kjaer, a fost extrem de importantă. El a ajuns primul la colegul său și l-a așezat pe o parte, pentru a fi ferit de pericole. Imediat au început și manevrele de resuscitare. În cazul unui infarct, intervenția rapidă face diferența între viață și moarte.

„I-am simțit pulsul, dar destul de repede totul s-a schimbat. Am fost chemați pe gazon când Christian a căzut. Eu nu am văzut momentul în care s-a prăbușit, dar a fost clar destul de repede ce s-a întâmplat. Când am ajuns lângă el, stătea pus pe o parte și respira. L-am resuscitat pe gazon. Medicul de la stadion a fost fantastic, la fel și ceilalți medici de pe serviciul de ambulanţă. Datorită lor am obținut tot ce ne trebuia. L-am adus înapoi pe Christian, am vorbit înainte să fie dus la spital”, a spus Boesen pentru sursa citată.

Pompiliu Popescu, fost medic al naționalei României, a confirmat și el faptul că intervenția în primele minute în cazul unui infarct este vitală. Acesta este de părere că în cazul lui Eriksen ar fi fost vorba despre o afecțiune cardiacă ascunsă.

„Sunt şanse mai mari să supravieţuiască, în decurs de aproximativ trei minute, dacă se intervine, creierul este salvat. Cred că este vorba de o afecţiune cardiacă virtuală, adică ascunsă, nedescoperită la investigaţoi”, a explicat medicul.

Medicul Danemarcei, despre intervenţia care a facut diferenta intre viata si moarte in cazul fotbalistului Christian Eriksen2
După ce Eriksen s-a prăbuşit pe teren, colegii săi au făcut zid în jurul lui pentru a-i proteja intimitatea

Ce mesaj le-a transmis Christian Eriksen colegilor săi după ce și-a revenit

Christian Eriksen este acum în stare stabilă, iar medicii îi fac mai multe investigații. Imediat ce a ajuns la spital, internaționalul danez a vorbit cu colegii săi prin FaceTime și le-a spus că se simte bine. Tot el le-ar fi cerut fotbaliștilor să continue jocul. Astfel că partida între Finlanda și Danemarca a fost reluată după două ore de pauză. În momentul în care danezii au intrat pe teren pentru încălzire, înainte de reluarea jocului, fotbaliştii finlandezi i-au aplaudat.

Patrick Ekeng, fotbalist la Dinamo, a suferit și el un infarct pe teren, însă cazul lui s-a sfârşit tragic

Un caz similar a avut loc și în România, în anul 2016, când fotbalistul Patrick Ekeng s-a prăbușit pe teren în minutul 70 al meciului dintre Dinamo și Viitorul Constanţa. Din păcate însă, intervenția medicilor în cazul lui Ekeng s-a făcut cu întârziere. Arbitrul Florin Marcu i-a permis accesul pe teren medicului Liviu Bătineanu după secunde prețioase, în urma rugăminților insistente ale jucătorilor. Din păcate, medicul a realizat gravitatea situației în care se afla fotbalistul, însă nu a început imediat manevrele de resuscitate și a chemat la rândul său echipajul unei ambulanţe private. Din nou, au fost pierdute minute prețioase.

Potrivit datelor din anchetă, medicul de la ambulanţă a intervenit tot cu întârziere și nu a folosit defibrilatorul, deşi în cazuri de infarct acesta este vital și trebuie să se intervină cât mai repede, în primele două-trei minute pentru stabilizarea pacientului. Ekeng a fost transportat apoi la Spitalul de Urgenţă Floreasca, cu un ocol de alte câteva minute. Din păcate însă, fotbalistul s-a stins din viață, intervenția în cazul lui fiind tardivă, la peste 10 minute după atacul de cord.

Urmăriți Impact.ro și pe