Medic celebru din România, despre Omicron: “Produce forme uşoare de boală în Europa. Aceste date s-ar putea să nu se aplice la noi”

Cătălina Burghelea 03.01.2022, 07:11
Medic celebru din România, despre Omicron: “Produce forme uşoare de boală în Europa. Aceste date s-ar putea să nu se aplice la noi”

Țara noastră va avea transmitere comunitară a variantei sud-africane Omicron la jumătatea lunii ianuarie, iar estimările Institutului Național de Sănătate Publică, care prognozează 25.000 de cazuri pe zi, sunt foarte corecte, pentru că se bazează pe modele matematice, a precizat medicul Radu Țincu.

Medicul Radu Țincu, avertisment dur despre tulpina sud-africană

Totuși, datele optimiste din Occident în legătură cu Omicron, care ar demonstra că este o variantă mai blândă a coronavirusului, riscă să nu se aplice în România, din cauza ratei mici de vaccinare a populaţiei, a explicat medicul de terapie intensivă Radu Țincu.

„Ştiind din experienţele variantelor precedente că după o perioadă de două-trei săptămâni de circulaţie a unei variante în spaţiul european, ea devine dominantă şi în ţara noastră, cel mai probabil avem o transmitere intracomunitară, însă în acest moment suntem la începutul transmiterii intracomunitare, avem o transmitere intracomunitară nu foarte accelerată, ceea ce permite autorităţilor să implementeze anumite măsuri care să prevină o creştere exponenţială a numărului de cazuri, aşa cum se întâmplă în Franţa, cu peste 200.000 de cazuri pe zi, sau Marea Britanie, cu peste 180.000 de cazuri pe zi. Însă, în mod evident, până la jumătatea lunii ianuarie vom avea o transmitere comunitară a Omicron şi ea va deveni dominantă şi în România”, a spus Radu Ţincu la Digi24.

Câte cazuri de Omicron există în România

Anunțul său vine în contextul în care încă 49 de cazuri noi de infectare cu tulpina Omicron au fost confirmate pe 31 decembrie 2021, la Institutul „Matei Balş” din Capitală. Cifrele sugerează că începe transmiterea comunitară a Omicron în țara noastră. În total, până acum sunt 92 de cazuri de infectare cu noua variantă în România.

Potrivit INSP, estimările pentru noul val provocat de Omicron sunt cutremurătoare. Specialiștii anunță 25.000 de cazuri pe zi, la sfârşitul lunii ianuarie. Asta ar însemna noi restricții impuse în toată țara.

Pericolul Omicron: „Vaccinarea singura nu va fi suficienta pentru a invinge noua varianta Covid-19”

Noua variantă determină forme blânde de boală

„Sunt prognoze foarte reale, pentru că au la bază calcule matematice de predicţie. Ştim că varianta Omicron se transmite mult mai repede, avem însă şi o parte bună a acestei situaţii. Din datele pe care le avem din Marea Britanie şi din vestul Europei, Omicron produce forme uşoare de boală. Marea Britanie chiar a dat ieri (n.r. – 31 decembrie) publicităţii un raport care spune că varianta Omicron reduce necesarul de tratament al pacienţilor cu 20-25% şi reduce riscul de spitalizare cu până la 45-50%, ceea ce arată că Omicron determină forme blânde de boală”, a explicat medicul Radu Ţincu.

Nu și în țara noastră

Aceleași statistici nu s-ar aplica și în România, deoarece, potrivit dr. Țincu, țara noastră are o particularitate faţă de ţările din Vest, adică nu are un grad suficient de populaţie vaccinată. Astfel, datele de acolo nu sunt reproductibile în totalitate în ţara noastră, a avertizat medicul primar de terapie-intensivă şi toxicologie.

„Cred că suntem singura țară din Uniunea Europeană care nu a adoptat certificatul sanitar, care ar fi avut două efecte imediate: în primul rând, o identificare la timp a persoanelor care pot transmite virusul în comunitate și, în acest fel, carantinarea lor; și în al doilea rând, impulsionarea campaniei de vaccinare, care este într-o scădere continuă, în contextul în care știm foarte clar că varianta Omicron va răspunde la administrea dozei a treia. În absența acestei doze booster, gradul de protecție pe care îl oferă anticorpii este undeva între 30 și 40%”, a precizat medicul ATI.

Mulți nu știu mare lucru despre Covid sau vaccin

Pe de altă parte, „trebuie să vedem că România are din nou o particularitate față de țările din Vest: nu avem un grad suficient de populație vaccinată, astfel încât datele de acolo nu pot fi reproductibile în totalitate în țara noastră”, a transmis medicul Radu Țincu. Acesta a dezvăluit că sunt în continuare români care nu știu foarte multe nici măcar despre Sars-Cov-2, cu atât mai puțin despre vaccinul împotriva acestui virus nemilos.

Urmăriți Impact.ro și pe