McDonald’s va părăsi definitiv Rusia după 30 de ani. Cum motivează decizia

Beatrice Dumitru 16.05.2022, 15:06
McDonald’s va părăsi definitiv Rusia după 30 de ani. Cum motivează decizia

Mai multe companii occidentale importante au decis să se retragă din Rusia după ce Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei. După ce în martie și-a suspendat temporar activitatea, acum gigantul fast-food McDonald a anunțat că părăsește definitv Rusia după 30 de ani.

McDonald’s se retrage din Rusia

Decizia de a-și vinde activele din Rusia, inclusiv locația din Piața Pușkin din centrul Moscovei, marchează o retragere majoră a unui brand occidental emblematic. Lanțul a lansat primele magazine în Moscova în 1990, când Uniunea Sovietică își deschidea economia către mărcile occidentale.

Acum, McDonald`s a anunțat că se retrage definitiv din Rusia și a început un proces de vânzare a tuturor restaurantelor sale, părăsind țara după mai bine de 30 de ani. Compania a explicat că a luat decizia din cauza „crizei umanitare” și a „mediului de operare imprevizibil” provocate de războiul din Ucraina, notează Reuters.

McDonald's va părăsi definitiv Rusia după 30 de ani. Cum motivează decizia
McDonald’s își vinde magazinele din Rusia.

Criza umanitară cauzată de războiul din Ucraina și mediul de operare imprevizibil precipitat, au determinat McDonald’s să concluzioneze că deținerea continuă a afacerii în Rusia nu mai este sustenabilă. Suntem angajaţi faţă de comunitatea noastră internţaională şi trebuie să rămânem inflexibili în privinţăa valorilor noastre”, a precizat McDonald’s.

Angajații își vor păstra locurile de muncă

Cel mai mare lanț de fast-food din lume a decis, în martie, să-și închidă temporar cele 847 de restaurante din Rusia, înregistrând o pierdere de 50 de milioane de dolari pe lună. Acum se așteaptă să înregistreze o taxă de aproximativ 1,2 miliarde USD până la 1,4 miliarde USD în urma vânzării.

McDonald’s a declarat că intenționează să-și vândă toate restaurantele din Rusia unui cumpărător local, dar va continua să păstreze marca comercială. De asemenea, compania a spus că se va asigura că cei 62.000 de angajați ai săi din Rusia vor continua să fie plătiți până la încheierea oricărei tranzacții și că își vor păstra locurile de muncă, indiferent cine va fi cumpărătorul.

O mulțime de alte companii occidentale au decis să-și vândă activele rusești sau să le predea managerilor locali, în timp ce aceștia se străduiesc să respecte sancțiunile legate de conflictul din Ucraina și să facă față amenințărilor Kremlinului că activele deținute de străini pot fi confiscate.

Printre firmele importante care au decis să se retragă de pe piața din Rusia se numără Coca-Cola, Pepsi, Shell, Societe Generale sau Renault. Producătorul francez de automobile a anunțat pe 16 mai că își va vinde pachetul majoritar de acțiuni.

Urmăriți Impact.ro și pe