Măsurile pe care le-a luat Nicolae Ceaușescu, după ce Nadia Comăneci a fugit din țară. Ce a pățit mama ei

Redacția IMPACT 13.03.2020, 15:58
Măsurile pe care le-a luat Nicolae Ceaușescu, după ce Nadia Comăneci a fugit din țară. Ce a pățit mama ei

Fuga Nadiei Comăneci, gimnasta de 10, din țară, a generat o adevărată operațiune de căutare, din partea autorităților comuniste. Sportiva a stârnit fugit mai întâi în Ungaria, cu doar câteva săptămâni înainte de izbucnirea Revoluției din 1989. Totodată, de acolo, aceasta a ajuns în Statele Unite ale Americii, după ce a trecut clandestin până în țara vecină.

Măsurile pe care le-a luat Nicolae Ceaușescu, după ce Nadia Comăneci a fugit din țară

Momentul în care Nadia a fugit din România a fost reprezentat de data de 27 spre 28 noiembrie 1989. Vestea că aceasta este dată dispărută l-a făcut pe Nicolae Ceaușescu să își iasă din minți și să declanșeze o amplă operațiune de găsire a sportivei. O astfel de idee era de neconceput pentru dictator, fiind vorba și despre cea mai cunoscută sportivă a României, de la acel moment.

Măsurile pe care le-a luat Nicolae Ceaușescu, după ce Nadia Comăneci a fugit din țară. Ce a pățit mama ei
Fuga Nadiei din țară a generat o adevărată operațiune, declanșată de către Nicolae Ceaușescu

Totuși, mulți susțin și-n ziua de astăzi că fuga Nadiei din țară a fost cusută cu ață albă. De aceea, a rămas un mister pentru cei care cred momentul nu a fost unul întâmplător. În 2019 s-au împlinit trei decenii de când gimnasta a decis să fugă din România, potrivit adevărul.ro. La acel moment avea vârsta de 28 de ani și se bucura de o celebritate atât la nivel național, cât și mondial. Totul după ce cucerise titlul de la Jocurile Olimpice, iar vizita ei din 1984 din Los Angeles a putut să îi ofere noi perspective. I s-a permis să părăsească România în condiții speciale, și după îndelungate demersuri la însuși dictatorul Nicolae Ceaușescu.

Ce a pățit mama gimnastei

Mama Nadiei, Ștefania Comăneci, a făcut declarații, la câțiva ani după fuga acesteia din țară. Aceasta a susținut că nu a știut nimic despre intențiile fiicei ei, pentru că sportiva nu i-a spus absolut nimic, tocmai ca să o protejeze. Totodată, a fost vizitată de câteva ori de agenți ai securității. Și-a revăzut fiica abia în vara anului 1990, în Paris, Franța.

“Nadia îşi serbase cu câteva zile înainte ziua de naştere, dar n-am ştiut ce plănuieşte. Parcă pe 30 noiembrie a venit la mine fiul meu Adrian. M-a luat pe ocolite, mi-a spus să stau jos şi mi-a zis că Nadia a fugit şi că nu mi-a spus nimic ca să mă protejeze. Apoi, am aflat treptat de la Europa Liberă ce-a făcut, cum a fugit şi pe unde a ajuns. Bineînţeles că Securitatea m-a vizitat ca să vadă ce ştiam. Într-o zi m-au ţinut vreo 8 ore la ei tot încercând să scoată ceva de la mine, dar n-au avut ce. Eu am mers pe aceeaşi declaraţie de la început până la sfârşit. Mi-au pus sechestru pe nişte lucruri, însă mai mult nu mi-au făcut. Acum, Dumnezeu ştie ce s-ar fi întâmplat mai târziu dacă nu venea Revoluţia”, povestea Ştefania Comăneci, în trecut.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI