Măsuri drastice pentru şoferii care dau flash-uri. Ce alte schimbări ar mai putea apărea în noul Cod Rutier

Iancu Andreea, Ana Ionescu 20.11.2021, 09:26
Măsuri drastice pentru şoferii care dau flash-uri. Ce alte schimbări ar mai putea apărea în noul Cod Rutier

Șoferii care dau flash-uri ar putea să fie taxați aspru dacă proiectul legislativ de modificare a Codului Rutier este aprobat. Documentul, care se află în dezbatere publică la Ministerul Afacerilor Interne, vizează noi sancțiuni pentru șoferii care manifestă un comportament agresiv la volan. De asemenea, acest proiect de lege ar putea aduce și alte schimbări în privința circulației pe drumurile publice.

Noi sancțiuni pentru șoferii care dau flash-uri și au un comportament nepotrivit la volan

Un proiect legislativ care ar urma să modifice Codul Rutier se află în dezbatere publică la MAI și vizează sancțiuni drastice pentru șoferii care dau flash-uri și manifestă comportamente agresive în timpul condusului. Adesea, pe drumurile publice, conducătorii auto claxonează insistent pentru a-i determina pe alți șoferi să elibereze drumul sau aleg să îi avertizeze cu luminile de drum.

Documentul vine ca urmare a unor evenimente rutiere serioase produse pe autostrăzile din România. 15 accidente de circulație, unele dintre ele soldate cu mai multe persoane rănite, au avut loc pe Autostrada A2 București-Constanța, în cursul acestui an. Depășirea vitezei legale și impresia că autoturismele moderne pot oferi aptitudini sporite de condus sunt responsabile de problemele apărute pe șoselele din România.

Cele mai grave consecințe ale evenimentelor rutiere sunt produse pe fondul unei viteze peste limita legală. În cele mai multe cazuri viteza îi ,,seduce” pe tinerii neexperimentați, care își supraevaluează aptitudinile de conducere, bazându-se în mod greșit pe puterea sporită și calitățile tehnice ale autovehiculelor moderne, considerând în mod greșit că sistemele moderne de siguranță le vor asigura protecția necesară, se menționează în nota de fundamentare, disponibilă AICI.

Ce sancțiuni ar putea primi șoferii care dau flash-uri, conform noului Cod Rutier
Modificări ale noului Cod Rutier

Ce șoferi sunt vizați de noile modificări. Sancțiunile pe care ar putea să le primească conducătorii auto

Prin proiectul legislativ aflat în prezent în dezbatere publică la MAI, șoferii care prezintă un comportament agresiv și folosesc incorect luminile de drum, dând flash-uri șoferilor din fața lor, ar urma să fie sancționați aspru. Amenzile ar urma să se situeze între 1.350 și 2.900 lei. Printre faptele care s-ar încadra în termenul de „conducere agresivă” se numără:

a) deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;

b) întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;

c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;

d) circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, de natură a intimida conducătorul acestuia; e) folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;

f) conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu drumul numai una dintre roți;

g) mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la circulație care circulă în spatele acestuia;

h) realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;

i) conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.

Proiectul legislativ de modificare a Codului Rutier își dorește să limiteze accidentele

Conform datelor statistice din primele nouă luni ale anilor 2019, 2020 și 2021, a fost înregistrată o creștere de la an la an a încălcărilor limitei legale de viteză cu mai mult de 50 km/h. În primele nouă luni din 2019 au fost constatate 49.570 de încălcări ale limitei legale de viteză, în primele 7 luni ale anului 2020, 61.029 de depășiri ale vitezei legale, iar în aceeași perioadă a anului 2021 au fost semnalate 67.719 de încălcări.

Dincolo de depășirea limitei legale de viteză, în luna martie a anului 2020 și până în prezent au fost semnalate creșteri ale consecințelor grave ale accidentelor rutiere. Numărul persoanelor decedate în primele nouă luni din 2021 a fost de 253, cu șase mai mare față de aceeași perioadă a anului 2020 și cu 12 mai mare față de aceeași perioadă.

Astfel, prin proiect se propune reglementarea unui nou prag de viteză, respectiv pragul de peste 70 km/h față de limita legală, pentru depășirea căruia se va aplica o perioadă majorată de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, respectiv 120 de zile, se mai arată în nota de fundamentare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...