Mașinile care se devalorizează cel mai puțin la trei ani după ce le cumperi. Dacia prinde podiumul, englezii sunt siguri

Ana Ionescu, George Capoeanu 26.05.2021, 16:28

Atunci când alegi o mașină este foarte important să cumperi una care să se plieze personalității și nevoilor tale. Un criteriu foarte important este însă siguranța pe care o oferă mașina, dar foarte mulți șoferi sunt atenți și la costurile pentru întreținere, dar și cât de mult se devalorizează aceasta în timp.

Ce mașini se devalorizează cel mai puțin la trei ani de la cumpărare. Dacia intră în top

O mașină nouă își pierde foarte rapid din valoare. În funcție de model, unele ajung să coste chiar și cu 70% mai puțin în doar trei ani de la achiziționare. Pentru ai ajuta pe șoferi să se orienteze către mașini a căror valoare se păstrează în timp, publicația This is Money a cerut părerea expertilor în evaluarea vehiculelor pentru a le dezvălui cumpărătorilor care sunt cele 10 modele noi din showroom-uri care au o depreciere mai lentă în timp. Amortizarea costurilor este adesea un criteriu neglijat de șoferi, de aceea este important să știi care sunt mărcile de mașini care își păstrează valoarea de-a lungul anilor. În top se regăsește și Dacia, care ocupă un loc fruntaș în acest clasament, alături de Land Cruiser sau Volkswagen.

Masinile care se devalorizeaza cel mai putin la trei ani dupa ce le cumperi. Dacia prinde podiumul, englezii sunt siguri3
Masinile care se devalorizeaza cel mai putin la trei ani dupa ce le cumperi. Dacia prinde podiumul, englezii sunt siguri3

Top 10 mașini care își pierd cel mai puțin din valoare la trei ani de la achiziționare

Locul 10: MG ZS

MG Motor vinde un număr record de mașini noi în acest moment. Brandul, deținut de firma chineză SAIC, a înregistrat o creștere a vânzărilor cu peste 50% până în prezent, în 2021, cu 8.307 de modele noi înregistrate până la sfârșitul lunii aprilie. Un model care a crescut vânzările acestei companii este crossover-ul compact ZS, care este disponibil și ca variantă complet electrică. Experții în evaluare auto spun că acest model își păstrează aproape trei cincimi din valoare după trei ani de la cumpărare.

Locul 9: Volkswagen Polo

Specialiștii auto precizează că foarte mulți șoferi preferă să fie la volanul unui Volkswagen decât Skoda, motiv pentru care modelul Polo depășește Fabia, deşi cele două fac parte din aceeași clasă. Potrivit analizelor, Polo este una dintre mașinile care își păstrează destul de bine valoarea după un kilometraj mediu pe parcursul a trei ani.

Locul 8: Mazda CX-5

SUV-urile de la Mazda, care domină lista motoarelor noi, își păstrează cea mai mare valoare după 36 de luni, de aceea cererea pentru această categorie de vehicule este tot mai mare în ultimii ani. Mazda CX-5 este mașina ideală pentru familii, care au nevoie de spaţiu și are un portbagaj suficient de mare pentru călătoriile de grup. Experții auto prezic că aceste mașini își vor păstra trei cincimi din valoarea lor după trei ani.

Locul 7: Skoda Karoq

Skoda nu avea un SUV „adecvat” acum cinci ani. Avansează rapid până în 2021, iar marca cehă are acum patru. Karoq este modelul de dimensiuni medii din gama alimentată în mod convențional (Enyaq iV fiind doar electric) și este o versiune excelentă pentru familii. Cererea este atât de mare încât un Karoq, în medie, pierde doar 39% din valoarea să în trei ani de la cumpărare.

Locul 6: Skoda Kodiaq

La fel ca fratele său mai mic Karoq, Kodiaq-ul Skoda își păstrează în prezent 61% din valoarea inițială. Este cel mai mare SUV Skoda și se găsește în varianta cu cinci sau șapte locuri, acesta din urmă oferind spaţiu suplimentar pentru pasageri, combinat cu un motor pe benzină.

Locul 5: Peugeot 5008

Această maşină ar putea fi o surpriză pentru mulți, însă Peugeot 5008, la fel ca Skoda Kodiaq, oferă un spaţiu cu șapte locuri pentru familiile mai mari – dar la jumătate din noul preț pe care l-ai plăti pentru un rival de lux precum Audi Q7 sau Volvo XC90. La fel ca Skoda, poate fi ales cu un motor pe benzină și vine dotată cu o mulțime de echipamente standard, care sunt apreciate și pe piața second-hand, de aceea își menține foarte bine valoarea și la câțiva ani de la achiziționare.

Locul 4: VW Tiguan Allspace

SUV-ul de familie de dimensiuni medii Volkswagen Tiguan este cu siguranță o alegere bună pentru cei care cumpără în acest sector și doresc să-și păstreze cât mai mult din banii lor. Experții în evaluarea vehiculelor spun că Tiguanul convențional pierde doar 40% din valoarea sa în primii trei ani, dar această versiune extinsă Allspace se depreciază și mai lent.

Locul 3: Dacia Duster

Surpriza topului este Dacia Duster, care ocupă poziția a treia în top 10 mașini care se depreciază cel mai puțin la trei ani de la cumpărare. Experții auto spun că este foarte rar să întâlnești o mașină care să nu coste mult și care să își păstreze și valoarea în timp. Modelul Sandero de la Dacia își păstrează 42% din valoarea inițială după trei ani, potrivit CAP HPI. Singurul motiv pentru care nu este în lista este acela că a fost deja înlocuit în showroomuri. Duster în schimb își păstrează aproape două treimi din valoare.

Locul 2: VW T-Roc

Un alt Volkswagen care intră pe listă este T-Roc – unul dintre cele mai noi SUV-uri ale mărcii care vizează piața compactă, dar oferă mai mult spațiu decât rivalii săi. Se opune modelelor precum Audi Q2, Ford Puma și Mini Countryman, dar este mult mai spațioasă și mai practică. Pierde mai puțin de o treime din valoarea sa inițială după trei ani, spun experţii în evaluare auto.

Locul 1: Toyota Land Cruiser

Dacă sunteți în căutarea unui SUV care poate merge pe orice tip de teren, Toyota Land Cruiser este o opțiune excelentă. Fiabilitatea nu va fi niciodată o problemă – aceste masive de teren sunt construite pentru a rezista chiar și pe cele mai dificile circuite. Land Cruiser este un model care, în ciuda volumelor de producție relativ reduse, este foarte solicitat. După trei ani de proprietate, deținătorii se pot aștepta să obțină 30.000 de lire sterline atunci când îl vor schimba pentru un nou model.

Masinile care se devalorizeaza cel mai putin la trei ani dupa ce le cumperi. Dacia prinde podiumul, englezii sunt siguri4
Masinile care se devalorizeaza cel mai putin la trei ani dupa ce le cumperi. Dacia prinde podiumul, englezii sunt siguri4

Ce mașină își pierde cel mai repede din valoare

În urmă cu trei ani, un prim proprietar al unui Fiat Punto ar fi plătit în medie 12.598 de lire sterline. În prezent, miniurile italiene au pierdut 71% din această valoare, ceea ce înseamnă că pe piaţa second-hand cumpărătorii pot achiziționa o astfel de maşină la un preţ extrem de mic. Punto a fost scos din showroom-uri în 2018 după 13 ani de vânzare.

Urmăriți Impact.ro și pe