Mașina la care ai șanse mari să fii păcălit dacă vrei să o cumperi, ca român. Samsarii nu se dau în lături de la nimic

Mihnea Tălău 08.02.2023, 13:24
Mașina la care ai șanse mari să fii păcălit dacă vrei să o cumperi, ca român. Samsarii nu se dau în lături de la nimic

Pe piața vehiculelor second-hand, modificarea kilometrajului la mașini este o practică încetățenită de mult timp. Studiile recente arată că riscul de a cumpăra un vehicul cu kilometrajul dat înapoi este foarte mare. Escrocheria s-a extins și la mașinile electrice.

Escrocherii pe piața second-hand

Astfel, potrivit unui studiu al Serviciului de Cercetare al Parlamentului European, fraudarea kilometrajului nu înseamnă doar costuri mari de întreținere pe viitor, ci și reducerea semnificativă a valorii mașinii cumpărate. Pagubele ce provin din fraudarea odometrelor au ajuns la aproximativ 8,77 miliarde EUR pe an, scrie Adevărul.ro.

Platforma care pune clienților la dispoziție istoricul auto al oricărei mașini, carVertical, a analizat 1,11 milioane de rapoarte istorice generate în ultimele 12 luni pe 24 de piețe diferite, acoperind SUA și cea mai mare parte a Europei.

Studiul a dezvăluit că mașina care are kilometrajul cel mai des dat înapoi este luxosul sedan Audi A8. Dintre toate A8-urile verificate pe platformă, 30,6% au avut un kilometraj falsificat, ceea ce înseamnă că aproape unul din trei Audi A8 second hand poate veni la pachet cu kilometrajul dat înapoi.

De fapt, 6 din top 10 mașini care au cel mai des kilometrajul falsificat sunt vehicule germane scumpe, cum ar fi Audi A7, BMW X5, BMW seria 7 și Volkswagen Touareg. Prețul lor ridicat (și, prin urmare, potențialul ridicat de profit) face din aceste vehicule o țintă perfectă pentru escrocheriile de pe piața mașinilor second-hand.

Printre modelele de pe aceeași listă dar care provin de la alți producători vedem mașini precum Ford Mustang (locul 2 cu 25,7% din cazuri), Ford Fusion (locul 10 cu 22% kilometraje date înapoi), Volvo XC70 (locul 14 cu 21,1%) și Opel Insignia (locul 19 cu 19,5%).

O țintă au devenit și mașinile electrice

Vehiculele care au motoare pe benzină și diesel au avut cea mai mare pondere pe piața mașinilor la mâna a doua. Acestea sunt și cele mai expuse escrocheriilor la kilometraj.

Cererea din ce în ce mai mare pentru mașini mai puțin poluante schimbă rapid situația. Conform studiului, tipul de motor nu este un indicator bun pentru a determina dacă un vehicul este sau nu probabil să fi avut kilometrajul dat înapoi.

Acum, numărul tot mai mare de mașini electrice care au kilometrajul falsificat arată că cumpărătorii ar trebui să fie mai precauți. Și asta în condițiile în care în cazul mașinilor electrice cumpărarea unui model care are kilometraj falsificat ar putea duce la facturi masive de reparații.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...