Masca ar putea deveni obligatorie din nou în toate spaţiile. Anunţul trist a fost făcut chiar de Raed Arafat

Stan Filon, Mihai Ianoși 28.08.2021, 22:36
Masca ar putea deveni obligatorie din nou în toate spaţiile. Anunţul trist a fost făcut chiar de Raed Arafat

Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne, Raed Arafat, vine cu vești proaste pentru români! Sistemul de restricții nu a fost scos din legislație și ele ar putea fi reintroduse, dacă se observă o creștere a cazurilor noi de coronavirus! Sâmbătă au fost senalate peste 1.000 de cazuri noi!

Masca ar putea deveni obligatorie din nou în toate spaţiile

Raed Arafat trage un semnal de alarmă și spune că masca de protecție ar putea deveni din nou obligatorie în toate spațiile, dacă numărul de cazuri noi de coronavirus continuă să crească. ”Sistemul restricţiilor încă există, este în legislaţie, nu a fost anulat. Noi am spus clar, în momentul în care cresc incidenţele, se vor aplica regulile care sunt acum în hotărârea de guvern pe incidenţe. Sunt măsuri care automat se iau, nici nu trebuie să mai revină la noi, se iau deciziile prin CJSU”, a declarat Raed Arafat în cadrul unui interviu.

Secretarul de stat recunoate că în prezent nu poată să spună dacă se va ajunge din nou la un număr foarte mare de infectări. a precizat că purtarea măștii în toate spațiile ar putea deveni, din nou, obligatorie. “La acest moment nu s-a discutat, nimeni nu poate să excludă dacă ajungem la rata de infectare foarte mare, acum suntem la doi şi ceva la sută. Dacă vedem că este o creştere semnificativă care arată că există foarte mulţi infectaţi printre noi, este posibil să se ajungă la unele reguli de purtării a măştii, unele măcar în spaţiile aglomerate, chiar dacă eşti în spaţul public deschis, să fie purtată masca. Asta nu pot să o exclud, depinde de evoluţie. La acest moment, masca este reglementată foarte clar, în spaţiile închise, şi este recomandată în spaţiile deschise foarte aglomerate. Dar alte măsuri putem lua, dacă vedem că răspândirea e foarte mare”, a declarat acesta.

Masca ar putea deveni obligatorie din nou in toate spatiile
Masca ar putea deveni obligatorie din nou in toate spatiile

Ce beneficii au persoanele vaccinate

Și ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a vorbit despre reintroducerea restricțiilor, dacă situația o va cere. Aceasta a precizat însă și de beneficiile de care se vor bucura persoanele vaccinate.

”Dacă cifrele se înrăutăţesc, este nevoie să intervenim cu măsuri de prevenţie şi de limitare a răspândirii infecţiei. Ce vrem să facem cu prioritate este să accelerăm campania de vaccinare, pentru că este cea mai eficientă măsură de prevenţie şi de limitare a răspândirii infecţiei, şi să ţinem cât de mult timp posibil putem şcolile deschise, pentru că nu vrem să mai avem acele efecte asupra educaţiei copiilor care sunt consecinţe a ce s-a întâmplat anul trecut. Acestea sunt principiile de la care plecăm. Este clar că în acest context, dacă va fi nevoie să instituim mijloace de restricţie de circulaţie, ele nu vor viza persoanele vaccinate, în primul rând, şi, ca ultimă instanţă, vor fi afectate şcolile. În rest, vom discuta în funcţie de evoluţie”, a declarat Ioana Mihăilă.