Masă de aer cald în România. Cele mai afectate zone de caniculă

Stan Filon 17.06.2022, 18:17
Masă de aer cald în România. Cele mai afectate zone de caniculă

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie vine cu o veste bună pentru românii care s-au cam săturat de ploile și vijeliile din ultimele zile. Elena Mateescu a spus recent că un val de aer tropical va traversa foarte curând țara noastră. Acest val de aer tropical vine cu zile cu adevărat tropicale în România. Vedeți mai jos la ce temperaturi trebuie să ne așteptăm în perioada următoare.

O masă de aer cald se îndreptă spre România

„În prezent, cele mai afectate zone rămân în continuare partea de est, Moldova, Dobrogea, Bărăganul. Nu în ultimul rând, vestul ţării, în Banat, în Crişana şi chiar Maramureş. După cum ştim, vom avea în vigoare o avertizare meteorologică cod galben pentru fenomene de instabilitate atmosferică, averse cu caracter torenţial, intensificări ale vântului, izolat, căderi de grindină astăzi şi mâine, în cea mai mare parte a ţării, exceptând zona litoralului şi extremitatea de vest a ţării.

Dar, aşa cum s-a întâmplat şi cum se întâmplă de fiecare dată, caracterul localizat şi precipitaţiile pe secvenţe scurte de timp la nivelul suprafeţelor afectate de secetă cu siguranţă vor avea un aport nesemnificativ. (…) După această perioadă, începând din 21 iunie până cel mult în 24 – 25, masa de aer tropical care la acest moment afectează Europa de Vest, cu siguranţă va aborda şi zona ţării noastre şi va aduce primele zile în care valorile de temperaturi să se apropie şi să depăşească pragul unei zile de caniculă 35 de grade”, a menţionat Elena Mateescu.

O masa de aer cald se îndrepta spre Romania
O masa de aer cald se îndrepta spre Romania

Franța a luat primele măsuri după zilele caniculare

Se pare că acest val de căldură s-a abătut deja asupra mai multor țări europene, care se confruntă cu probleme specifice aduse de temperaturile ridicate. De exemplu, departamentul Gironde, unde se află oraşul Bordeaux, a interzis evenimentele publice în aer liber, precum şi cele din spaţiile închise care nu sunt prevăzute cu aer condiţionat, a precizat vineri un oficial local pentru postul public de radio, în contextul valului timpuriu de caniculă care s-a abătut asupra Franţei, informează Reuters.

Autoritățile franceze au luat aceste măsuri după ce în multe regiuni din țară temperaturile au ajuns joi la 40 de grade Celsius pentru prima dată în acest an şi sunt aşteptate să atingă valori maxime sâmbătă, când termometrele ar putea înregistra 41-42 grade Celsius.

Urmăriți Impact.ro și pe