Masă caldă pentru oamenii nevoiași din Iași. De 11 ani preotul Vasile este tatăl spiritual al acestor suflete sărmane

Aurora Popa 27.04.2021, 17:49

Masă caldă pentru oamenii nevoiași din Iași. De mai bine de 11 ani, oamenii nevoiași din Iași nu mai știu ce înseamnă o zi de sâmbătă în care au stomacul gol. Peste 100 de femei, bărbați și copii beneficiază gratis de mâncare în fiecare sfârșit de săpămână, iar preotul Vasile Manole este considerat tată de cei care au făcut deja un obicei din a lua masa la Biserica Curelari din Iași.

Masă caldă pentru oamenii nevoiași din Iași

„Înainte de a începe să mâncăm din borș, o să facem un pic de cruce. Doamne ajută!” Așa îi adună preotul Vasile la masă pe toți oamenii nevoiași din zonă. Părintele, când a decis în urmă cu 16 ani să îmbrace haina preoției, nu a fost iubit de acești oameni care se adunau duminica la biserică doar pentru a primi pomană.

Eu, cu un oarecare simț al ordinii și al echilibrului, ieșeam chiar din slujbă afară și făceam ordine între ei.
Poți să îi spui cuvântul lui Dumnezeu cuiva flămând fără să ai o pâine la tine? Nu prea. Am constat că am lucrat ca un nebun și am revizuit toată atitudinea mea. Cuvântul nu ține de foame, chiar dacă Hristos spune că nu doar cu pâine poate trăi omul, a spus Vasile Manole, preot Biserica Curelari Iași.

20-30 de persoane veneau zilnic, iar acum numărul lor a crescut chiar de 3 ori mai mult. Pentru ei a fost făcută o cantină mică în curtea Bisericii. Unii sunt de-ai casei și vin să mănânce aici de mai bine de 11 ani. Sunt și persoane mai noi, cum este bunica Georgeta care vine de la 13 de km distranță din comuna Popricani. A văzut pe rețelele sociale pozele în care preotul ajuta persoane și nevoia a împins-o să îl apeleze.

Masa calda pentru oamenii nevoiasi din Iasi
Masa calda pentru oamenii nevoiasi

Atunci vine bine un borș cald. Da cum să nu, mâine este ziua mea și nu am nimic. Nu am nimic de mâncare. Nemaipomenit, nici nu știu cum să mă mai exprim cât de bine face această mâncare celor care nu au ce să cumpere. Înâi am zis eu știu să mă duc, să nu mă duc. Pe urmă, nevoia m-a împins, a mărturisit Georgeta, beneficiar.

Cea care pregătește mâncare este soția preotului, dar este ajutată și de alte femei ale bisericii. Pregătirile pentru ziua de sâmbătă încep de la mijlocul săptămânii și adesea se pregătesc mai multe porții de mâncare pentru ca nimeni să nu rămână flamând.

Noi începem de joi, facem cumpărăturile. Vineri pregătim tot tot de dimineață ne întâlnim, curățăm ceapă și facem tot ce este nevoie, gătim. Sâmbăta dimineața pregătim mesele. Acum pe perioada pandemiei le punem la pachet, a adăugat Anda Manole, soția preotului paroh de la Biserica Curelari Iași.

Activitatea de distribuirea a mâncării nu s-a întrerupt nici pe perioada stării de urgență. Mâncarea era transportată la pachet pentru a ne se aduna în grupuri la poarta bisericii.

Urmăriți Impact.ro și pe