Masă caldă pentru elevi în noul an şcolar. De ce sumă vor primi mâncare copiii

Nicu Stan 19.08.2021, 15:05
Masă caldă pentru elevi în noul an şcolar. De ce sumă vor primi mâncare copiii

Elevii din 150 de școli vor primi masă caldă în noul an şcolar, în cadrul unui program-pilot. Programul prevede acordarea unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din învățământul preuniversitar de stat în anul şcolar 2021-2022. De asemenea, urmează să fie adoptată o OUG care reglementează această măsură în şedinţa de Guvern care va avea loc astăzi.

Guvernul continuă programul-pilot masă caldă pentru elevi în 150 de școli. Copiii vor primi mâncare de 10 lei pe zi

O parte dintre elevii din învățământul preuniversitar vor primi o masă caldă pe zi și în anul școlar 2021-2022, potrivit programului pilot care s-a desfășurat și în anul școlar 2020-2021.

Fiecare dintre elevii celor 150 de școli, parte din program, vor primi o masă caldă pe zi în valoare de 10 lei. În acest sens, guvernul trebuie să aprobe o Ordonanță de Urgență, iar acest lucru se va face în ședința care va avea loc astăzi.

Valoarea fiecarei mese pentru elevi ajunge la 10 lei
Valoarea fiecarei mese pentru elevi ajunge la 10 lei

Câte școli sunt incluse în program

Elevii a 150 de unităţi de învățământ de stat vor primi şi în anul şcolar 2021 – 2022 o masă caldă în timpul programului școlar.

Astăzi, în ședința de Guvern va fi aprobată Ordonanţa de Urgenţă care prevede ca ”în semestrul I al anului școlar 2021-2022, până la data de 31 decembrie 2021, în perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 150 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 10 lei/ beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”.

Când sunt acordate alte produse alimentare, în locul mesei calde

”La cererea motivată a părinţilor/reprezentanţilor legali/ocrotitorilor legali, formulată în scris şi susţinută de document-suport, înregistrată la secretariatul unităţii de învăţământ în care este înmatriculat preşcolarul/ elevul, preşcolarii şi elevii care din considerente de natură medicală, culturală sau religioasă nu pot beneficia de pachetul alimentar/masă caldă vor beneficia de produse alimentare adecvate situaţiei acestora, în limita valorii zilnice prevăzute la alin. (1).

În cazul preşcolarilor şi elevilor care din considerente de natură culturală sau religioasă nu pot beneficia de pachetul alimentar/masă caldă, documentul-suport este reprezentat de declarația pe propria răspundere a părinţilor/reprezentanţilor legali/ocrotitorilor legali”, se mai arată în proiectul OUG.

De unde vine finanțarea programului-masă caldă pentru elevi

Banii pentru finanțarea mesei calde a elevilor ”se alocă bugetelor locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ–teritoriale în sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București”.

Urmăriți Impact.ro și pe