Mărire și decădere în centrul Timișoarei. Școala de ucenici va fi renovată după ce a devenit pericol public

Diana Timișoreanu 03.05.2021, 12:35

Școala de ucenici din Timișoara va fi renovată. O clădire imensă, cu o arhitectură aparte, situată în plin centrul Timișoarei și aflată într-o stare avansată de degradare stârnește curiozitatea turiștilor și dezamăgirea localnicilor. Colegiul “Emanuil Ungureanu”, așa cum se numește acum, este situat peste drum de Castelul Huniazilor și la doi pași de Primăria Timișoara. Imobilul are peste 100 de ani și a fost, la vremea lui, o inițiativă inedită, din multe puncte de vedere.

Școala de ucenici din Timișoara va fi renovată

Pe locul unde se înalță acum clădirea se aflau, pe vremuri, zidurile cetății. Ridicate după o arhitectură militară specială, greu de înțeles în zilele noastre. În principiu, cetatea stelară a Timişoarei dispunea de trei „inele”; cele două dinspre exterior, foarte groase, nu erau ziduri propriu zise ci structuri mai complicate din cărămidă şi pământ.

Zidul interior (practic zidul propriu-zis) ajungea la 20 metri înălţime, era prevăzut pe partea dinspre oraş cu cazemate boltite pentru artilerie, ulterior folosite ca spaţiu de depozitare. În faţa sa se afla un canal cu apă. În dreptul celor trei porţi, trecerea peste canal se făcea peste poduri batante cu lanţuri. Lăţimea cumulată a celor trei inele, cu tot cu canalele dintre ele (şi cu alte construcţii defensive ce se mai interpuneau) era de cca. 450 metri.

Zidurile în formă de stea încep însă să fie demolate, pentru că frânau dezvoltarea orașului și nici nu mai erau necesare. Printre primele clădiri ridicate pe locul fostelor fortificații s-a numărat și cea pe care timișorenii o știau, ani de-a rândul, drept Liceul Electromotor. De fapt, cei care l-au ridicat nici nu-și imaginau că va deveni, peste ani, un liceu industrial, așa cum se purta în vremea comunismului.

Scoala de ucenici din Timisoara va fi renovată
Scoala de ucenici din Timisoara

Dezvoltarea industrială a oraşului a dus la creşterea numărului celor care doreau să înveţe o meserie, aceasta fiind categoria care avea să constituie burghezia oraşului, încă din secolul al XVIII-lea. În 1879 se deschisese în oraş o şcoală de arte şi meserii dar cum numărul copiilor care voiau să urmeze cursurile unei astfel de şcoli creştea, în anul 1899 a început construcţia unei noi clădiri care avea să adăpostească o şcoală cu un asemenea profil, se menționează în prezentarea istorică a clădirii.

Cert este că edificarea cladirii Liceului Emanuil Ungureanu a inceput in 1899, dupa planurile intocmite de arhitectul Albert Vigh. Imobilul a fost ridicat de antreprenorul timisorean Eduard Reiter. Clădirea a fost inaugurată la 1 septembrie 1900, in prezenta ministrului maghiar al Educației, si s-a dovedit a fi extrem de folositoare orasului, căci numărul ucenicilor a crescut de la an la an.

După anul 1919, când Banatul trece sub administrație românescă, școala continuă să se dezvolte în continuare și se modifică structura în două secții, cu limbile de predare română și maghiară, până în anul 1925. Treptat se trece la specializări noi, cum ar fi cele de electricieni, electromecanici sau bobinatori de transformatoare și motoare electrice. La 1 septembrie 1934, Ministerul Instrucţiunii Publice din Bucureşti a transformat unitatea în „Şcoală Superioară de Arte şi Meserii”. Din anul 1936 devine Liceul Industrial cu profilele fier, lemn, construcţii. În această perioadă era singurul liceu industrial ce forma specialiști pentru toată zona Banatului.

După anul 1940, aici au fost aduși numeroși elevi refugiați din zonele Ardealului de nord. În același răstimp, a adăpostit și un lagăr corecțional cu condamnați politici antifasciști. În timpul regimului comunist, liceul a fost transformat in scoala medie tehnica pentru electroenergie si electrotehnica, dobandind, în 1958, numele de Școala „Electromotor”, iar în 1975 a devenit liceu industrial, păstrându-și același nume.

Acum însă, clădirea este de ceva vreme în paragină, chiar dacă acolo cursurile continuă să se defășoare, exceptând actuala perioadă a pandemiei. Ornamentele se desprind, la fel și cornișa și tencuiala care cad pe stradă, punând în pericol trecătorii. De fapt, în zilele cu vânt puternic sau după cele foarte ploioase, aproape mereu, imoblul este înconjurat cu benzi de avertizare, tocmai pentru a preveni producerea unei tragedii. Situația se pare că se va schimba în anii care urmează, deoarece după ce în urmă cu aproape doi ani s-au obținut fonduri europene pentru reabilitarea imobilului, acum a fost finalizată și licitația pentru reabilitare.

Avem în Piața Huniade doua licee cu o însemnătate mare pentru istoria, dar și viitorul, de inovație în inginerie a Banatului: Colegiul Tehnic I.C. Bratianu și Colegiul Tehnic E. Ungureanu. La liceul Bratianu lucrările de renovare se vor finaliza în acest an, iar la Colegiul Ungureanu în 2023. Aici învață viitorii experți în automatizări, telecomunicații sau instalații electrice și merită condiții bune de educație și acces la o infrastructură educațională de înaltă clasă, spune primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI