Marile secrete ale tortului diplomat. Cum se face exact ca la carte

Emanuela Pană 26.09.2021, 08:53
Marile secrete ale tortului diplomat. Cum se face exact ca la carte

Rețeta de tort diplomat este una dintre cele mai cerute și mai apreciate rețete din România, fiind perfectă pentru orice ocazie festivă. Multora dintre noi, tortul diplomat le trezește amintiri din copilărie, din perioada ceaușistă, fiind unul dintre deserturile speciale ale acelor ani. În plus, tortul diplomat este și foarte ușor de făcut, fapt pentru care merită să fie trecut în caietul cu rețete din bucătărie.

Marile secrete ale tortului diplomat

Fie că este vorba despre o ocazie specială, precum o zi de naștere, o masă în familie de sărbători, sau pur și simplu aveți poftă de ceva dulce și relativ rapid de făcut, torul diplomat reprezintă o alegere ideală. Este apetisant, aromat și savuros, perfect pentru a impresiona musafirii sau membrii familiei. Rețeta de tort diplomat este una dintre cele mai iubite rețete de torturi din perioada comunistă, fiind cunoscută de mamele și bunicile multora dintre noi.

Tortul diplomat poartă această denumire doar la noi în țară, acesta făcând parte din grupul de deserturi „Charlotte russe“ (șarlotă rusească). Acest desert poate fi pregătit acasă cu ușurință, pentru că nu necesită o listă lungă și sofisticată de ingrediente și nici o pregătire aparte. Tortul diplomat poate fi realizat atât cu pișcoturi, cât și cu blat făcut în casă sau cumpărat din comerț. Dacă vă plac deserturile fine și răcoritoare, fără ciocolată și nu prea dulci, atunci trebuie să încercați această rețetă.

Când vine vorba de o rețetă ideală de tort diplomat, gustul răcoritor și aromat, crema fină și pișcoturile pufoase sunt secretul. Noi îți vom prezenta câteva trucuri pentru a obține o cremă fabuloasă și un rezultat demn de cofetării. În plus, faptul că îl puteți prepara cu pișcoturi vă scutește de a folosi cuptorul, pentru a coace blatul. Totuși, ambele variante sunt la fel de gustoase.

Citește și: Cum măsori ingredientele pentru torturi şi prăjituri fără cântar. Trucul gospodinelor adevărate

Ingrediente și mod de preparare

De asemenea, este important de menționat că pentru un rezultat ca la carte, crema constituie, de fapt, cel mai important aspect. În aceasta se pot pune și fructe, de obicei portocale, kiwi sau ananas din conservă, însă se pot folosi și altele în funcție de preferințe. Așadar, să trecem la treabă!

Secretele tortului diplomat. Cum faci cel mai gustos desert la tine acasă
Secretele tortului diplomat. Cum faci cel mai gustos desert la tine acasă

INGREDIENTE

Pentru cremă:

  • 5 ouă;
  • 200 de grame de zahăr;
  • un praf de sare;
  • 40 de grame de gelatină pulbere sau foi;
  • 5 linguri de zeamă din compot;
  • coajă confiată de portocală;
  • 700 de grame de smântână pentru frișcă;
  • fructe la alegere (ananas din compot, felii de kiwi, portocală, mandarine, banane sau fructe confiate);
  • esență de vanilie.

Pentru decor:

  • 500 de ml. de smântână pentru frișcă;
  • o lingură de zahăr pudră;
  • un plic de întăritor pentru frișcă;
  • fructe confiate, bucățele de coajă de portocală confiată, fructe proaspete.

MOD DE PREPARARE

  1. Se pune gelatina la hidratat în zeama de compot și se adaugă puțină apă rece.
  2. Într-o cratiță, se pun ouăle întregi, un praf de sare și zahărul și se prepară crema pe baie de aburi. Se amestecă în permanență cu un tel, ca să nu se lipească. Atenție! Crema nu trebuie să fiarbă.
  3. Când observați că s-a îngroșat compoziția, dați cratița de pe foc și lăsați crema să se răcească.
  4. Se adaugă gelatina în crema caldă și se amestecă foarte bine.
  5. Se pune coaja de ortocală confiată, fructele, precum și esența de vanilie.
  6. Separat, se bate bine smântâna pentru frișcă și se adaugă o parte din ea în crema de ouă.
  7. Se amestecă bine, după care se toarnă această compoziție peste restul de frișcă.
  8. Se pregătește forma în care se montează tortul. Fie se va folosi o tavă specială pentru tort, fie  cratiță care să aibă fundul drept și pereți înalți.
  9. Se pune folie de aluminiu pe fundul tăvii și se asează felii de kiwi, portocale și rondele de ananas.
  10. Se pune un strat de cremă, care nu trebuie să fie prea gros. Ulterior, se pun fructe și pe marginile formei de tort.
  11. Se așează un rând de pișcoturi sau o felie de blat, care poate fi însiropat cu sucul din compotul de ananas.
  12. Se pune din nou cremă, pișcoturi sau blat și se continuă tot așa până ce se termină toată crema.
  13. Aveți grijă ca ultimul strat să fie e pișcoturi sau de blat, pentru că aceasta va fi, de fapt, baza tortului.
  14. Înainte de a-l servi, tortul diplomat se dă la rece pentru câteva ore.
  15. După ce tortul a stat suficient în frigider, se răstoarnă pe un platou și se scoate folia de aluminiu de pe fundul tăvii.
  16. Se bate bine smântâna pentru frișcă împreună cu zahărul pudră și se ornează tortul.

Poftă bună!

Marile secrete ale tortului diplomat

  • Înainte de a încorpora frișca în cremă este foarte important ca cea din urmă să fi ajuns la temperatura camerei. În caz contrar, dacă este puțin călduță, crema poate topi frișca, iar aceasta se va tăia.
  • Atunci când încorporați frișca, nu amestecați mult sau la viteză mare, ci doar cât să omogenizați bine totul.
  • În cazul în care sunteți începătoare, ar fi indicat să folosiți o spatulă sau un tel pentru a încorpora frișca, pentru a reduce riscul ca aceasta să se taie.