Marile secrete ale ciocolatei. De ce nu se topește ciocolată direct pe foc și de ce trebuie s-o lași la rece dacă vrei să o faci în forme

Daria Petrescu 22.05.2021, 09:03
Marile secrete ale ciocolatei. De ce nu se topește ciocolată direct pe foc și de ce trebuie s-o lași la rece dacă vrei să o faci în forme

Ciocolata rămâne unul dintre cele mai apreciate alimente dulci. Pe lângă gustul deosebit, ciocolata are și numeroase beneficii. Din ciocolată se prepară cele mai sofisticate rețete sau o poți consuma pur și simplu, fiind extrem de benefică organismului. Există și câteva secrete ale ciocolatei. Iată De ce nu se topește ciocolată direct pe foc și de ce trebuie s-o lași la rece dacă vrei să o faci în forme.

Marile secrete ale ciocolatei

Cultura arborelui de cacao era practicată în America de Sud, iar istoria ciocolatei începe cu peste două mii de ani în urmă. Maiașii recoltau, fermentau, prăjeau și măcinau semințele de cacao pentru a le transforma într-o pasta. Asta, după ce aduceau arborii de cacao din padurile tropicale, pentru a le cultiva.

Pasta obținută era amestecată cu apă, ardei iuți și făină de porumb. Astfel, ei obținau o băutură spumoasă și condimentată, din ciocolată.

Cum topim ciocolata. Iată ce trebuie să știți

Ciocolata nu se topește niciodată direct pe foc. Asta ar însemna modificarea compoziției. Ciocolata poate fi topită la cuptorul cu microunde sau la bain-marie (de-asupra unul vas cu apă). Atunci când topiți ciocolata trebuie să țineți cont de anumiți factori.

-Ciocolata trebuie tăiată în bucăți egale, astfel încât să se topească uniform;

– recipientele și ustensilele care intră în contact cu ciocolata trebuie să fie uscate;

– Topiti ciocolata la foc mic, ca sa nu se creeze cocoloase;
-în momentul în care ciocolata începe să se topească, mestecați încontinuu, pentru a nu se forma cocoloașe. După ce ați obținut ciocolata topită, o puteți așeza în orice recipient doriți.

Ciocolata nu îngrașă

Chiar dacă pare greu de grezut, specialiștii susțin că ciocolata nu îngrașă. Trigliceridele din compozitia acesteia sunt slab absorbabile de tesutul adipos uman. De asemenea, un alt motiv pentru care nu îngrașă, este acela că ciocolata conține teobromina și cafeină.

Teobromina prezintă proprietăți bronho-dilatatoare și stimuleaza sistemul nervos. Cafeina are rolul său de tonic cardiac, sporeste atentia și întârzie apariția oboselii.

Beneficiile ciocolatei

-corpul are nevoie să funcționeze la capacitatea maximă. Așa că, boabele de cafea vin în ajutor cu vitamine importante, A, B1, B2, B3, C, E. De asemenea, conține minerale, precum magneziu, calciu, cupru, potasiu.

-ciocolata neagră este benefică organismului. Crește fluxul de sânge de la nivelul creierului. De asemenea, contribuie la îmbunătăţirea funcţiei cognitive.

 

-Ciocolata scade riscul de accident vascular cerebral. Datorită proprietăților, scade vâscozitatea sângelui.

– vederea poate fi îmbunătăţită sau poate întârzia degerescenţa retiniană. Asta pentru că ciocolata are rolul de a îmbunătăţi circulaţia sangvină la nivel cerebral

– Antioxidanţii din ciocolată combat radicalii liberi ce cresc considerabil riscul cancerigen.

– Teobromina din ciocolata neagră, spre deosebire de alte dulciuri, poate participa la întărirea smalţului dentar. Puțini știau că ciocolata poate fi benefică pentru dantură.

– conţinutul de flavonoide protejezează epiderma de razele ultraviolet, așa că, ciocolata devine benefică pentru piele

– Ciocolata conţine o serie de compuşi responsabili pentru o stare de spirit pozitivă şi poate induce senzaţia de calm

– Ciocolata poate ameliora şi simptomele sindromului premenstrual. În această perioadă fiziologică a femeilor creşte pofta de dulce, în special de ciocolată, din cauza deficitului de magneziu.