Marile greșeli pe care le faci când folosești cuptorul cu microunde. Încetează să mai faci asta!

Emanuela Pană 10.06.2021, 08:25
Marile greșeli pe care le faci când folosești cuptorul cu microunde. Încetează să mai faci asta!

Astăzi, cuptorul cu microunde nu mai este folosit doar pentru popcorn, ci și pentru multe alte mâncăruri. Totuși, pentru că siguranța ta depinde de modul în care folosești acest echipament electrocasnic atât de obișnuit într-o bucătărie modernă, ne-am gândit să îți prezentăm cele mai comune greșeli atunci când vine vorba despre utilizarea acestuia.

Greșeli pe care le faci când folosești cuptorul cu microunde

Prezent în bucătăria celor mai mulți dintre noi, cuptorul cu microunde reușește să ușureze substanțial treaba gospodinelor, lăsându-le suficient timp și pentru alte activităţi decât cele culinare. Util atât pentru încălzirea alimentelor, cât și pentru prepararea unor produse alimentare (mai ales în zilele călduroase de vară, pentru că nu degajă căldură) sau pentru decongelat, cuptorul cu microunde este folosit zilnic, fie acasă, fie la serviciu.

Cuptorul cu microunde se numără printre minunile tehnologiei moderne, întrucât reduce timpul de gătire, grăbește încălzirea mâncării și, per total, face viața oricărei persoane mai simplă. Totuși, nu tot ce ai în frigider sau în cămară poate fi introdus în cuptorul cu microunde, pentru că pot elibera substanțe nocive, pot să ardă, să se topească sau chiar să explodeze.

De asemenea, există reguli chiar și pentru utilizarea acestui echipament electrocasnic, iar dacă respecți sfaturile venite de la specialiști vei savura rețete la fel de gustoase, în siguranță. În continuare, am întocmit o listă cu cele mai comune greșeli pe care le facem cu toții atunci când folosim cuptorul cu microunde și pe care ar fi de dorit să le evităm pe viitor.

1. Punem recipiente de plastic în cuptorul cu microunde

Multe recipiente din plastic pe care le folosim pentru depozitarea alimentelor conțin substanțe chimice care pot cauza diabet, probleme de fertilitate, afecțiuni cardiovasculare sau chiar cancer dacă vor contamina mâncarea în timp ce o încălzim, motiv pentru care nu trebuie să folosim decât vase speciale pentru cuptorul cu microunde.

Citește și: Cele mai mari greşeli pe care le fac românii când prepară mici sau carne pe grătar

Încetează să mai faci asta

Cuptoarele cu microunde au intrat deja de ceva vreme în viața noastră, iar acum ne este dificil să ne imaginăm o zi tipică fără a încălzi mâncarea în aceată „cutie“. Totuși, ar fi bine să nu mai repetăm greșelile din rândurile care urmează.

greșeli pe care le faci când folosești cuptorul cu microunde
5 greșeli pe care le faci când folosești cuptorul cu microunde

2. Acoperim farfuriile cu folie de plastic

Dacă îți dorești să previi resturile fixate pe interiorul cuptorului, acoperirea mâncării poate fi o idee bună, însă nu este indicat să folosești folia din plastic, întrucât că ai putea contamina alimentele cu substanțe nocive. În schimb, ai putea opta pentru un prosop de bucătărie din hărtie, umezit. Procedând astfel, vei menține hidratarea alimentelor și vei preveni murdărirea cuptorului.

3. Lăsăm mâncarea prea mult la cuptor 

Cuptorul cu microunde nu trebuie utilizat mai mult de 3 minute atunci când vrem să încălzim mâncarea. De asemenea, apa sau lichidele nu trebuie încălzite nici ele prea mult timp. După ce se aude semnalul sonor de terminare, este indicat să mai așteptăm 20 de secunde înainte de a deschide aparatul dacă am încălzit lichide.

4. Nu porționăm cantitatea de mâncare

O altă greșeală comună constă în faptul că nu porționăm corespunzător porțiile, astfel încât scoatem mâncarea din cuptorul cu microunde caldă pe o parte și rece pe cealaltă. De asemenea, dacă vrem să gătim la microunde, ar fi bine să folosim recipiente rotunde sau ovale (din iena, ceramică, plastic special, hârtie) pentru a preveni arderea alimentelor în colțurile vasului.

5. Nu folosim niciodată butonul de pauză

Dacă te grăbești sau ești înfometat, probabil nu ți se pare o idee prea bună să amâni masa, însă butonul de pauză de la cuptorul cu microunde te poate ajuta să previi problemele de sănătate. În ce fel? Ei bine, specialiștii recomandă să amesteci în mâncare la jumătatea timpului de gătit sau de încălzire în cuptor, mai ales atunci când ai de-a face cu semipreparate înghețate.

Ce obicei are Ana Baniciu, în amintirea regretatei sale mame
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...