Marile greșeli pe care le faci atunci când gătești pentru prima oară sarmale

Emanuela Pană 18.06.2021, 08:27
Marile greșeli pe care le faci atunci când gătești pentru prima oară sarmale

Sarmalele sunt nelipsite de pe mesele românilor, atât în zilele de sărbătoare, cât și în cele obișnuite. Acest preparat are o tradiție puternică și este asociat cu bucătăria noastră, deși există și alte țări care pretind a fi locul de proveniență a sarmalei. Haideți să ne amintim cu câtă dragoste descria Ion Creangă felul în care arătau sarmalele pe care le mânca lupul din poveste, astfel că n-ai cum să nu ți pui întrebarea: cum se pregătesc corect sarmalele? Află, în continuare, care sunt marile greșeli pe care le fac gospodinele atunci când gătesc sarmale pentru prima dată.

Greșeli pe care le faci atunci când gătești sarmale

A venit momentul în care te-ai decis să-ți pui sorțul de bucătărie și să încerci o rețetă de sarmale, însă îți este teamă că nu vor ieși la fel de bune ca ale mamei sau ale soacrei? Venim în ajutorul tău cu câteva sfaturi care te vor ajuta să obții un preparat extraordinar dacă le respecți. Mai exact, îți vom spune ce să nu faci atunci când gătești sarmale și care sunt cele mai comune greșeli ale gospodinelor când gătesc pentru prima oară sarmale.

Sarmaua noastră cea de toate sărbătorile nu este un preparat tocmai simplu de realizat, însă merită toate eforturile. Ele se servesc alături de mămăligă, uneori cu cartofi, cu pâine, sau „răcorite“ cu iaurt ori smântână. Sarmalele sunt un univers în sine, la care fiecare gospodină își aduce contribuția.

Ele se prepară din carne tocată (vită, porc, viţel, ori o combinaţie a lor, dar şi miel, pui, raţă, etc), orez, ceapă, sare, diferite condimente (piper, diferite verdeţuri, seminţe de pin, ceapă și chiar scorțișoară) și se rulează în frunze de dimensiuni mari (varză, foi de viță, frunze de ștevie). Ulterior, combinația este dată la fiert, la foc mic, pentru câteva ore.

Revenind la subiectul materialului de față, o primă greșeală în prepararea sarmalelor stă în folosirea unui singur tip de carne, de regulă de porc, vită sau pui. Cei care gătesc sărmăluțe spun că cel mai bun amestec de carne pentru sarmale este cel de carne de vită cu cea de porc.

Mulţi români folosesc doar carne de porc, însă eu recomand o combinaţie între carnea de porc şi vită. Porcul este mai gras, iar vita mai slabă şi se completează foarte bine. Pentru o aromă deosebită atunci când puneţi la fiert sarmalele puteţi aşeza printre ele bucăţi de costiţă sar carne puţin mai grasă, gen ceafă de porc. La fiert grăsimea de pe aceastea se va scruge peste sarmale şi va da un gust foarte bun afumat“, spunea bucătarul Marian Codrin pentru adevarul.ro.

Un alt aspect pe care e musai să-l ai în vedere dacă vrei ca cei care mănâncă din sarmalele preparate de tine să spună la final: „acestea sunt cele mai bune sarmale pe care le-am mâncat vreodată“, ține de ingredientele care se adaugă. De cele mai multe ori, gospodinele care gătesc sarmale în frunză de varză adaugă mai multă sare de cât ar trebui, pentru că nu țin cont de faptul că varza murată este deja sărată.

Un alt lucru pe care-l omit este adăugarea unui ou care are rolul de a lega compoziția. Înainte de a se pune în compoziție, oul se bate puțin, ca albușul să nu rămână întreg. Ceapa joacă și ea un rol important în prepararea sarmalelor, iar o greșeală pe care o fac multe gospodine la început de drum este că o călesc mai mult decât ar trebuie, astfel că sarmalele capătă un gust dulceag.

Citește și: Bărbat din Botoșani, băgat în spital după ce i-a reproșat nevestei că nu știe să facă sarmale. Ce i-a făcut femeia

Ce să nu faci când le gătești pentru prima dată

Un alt sfat este legat de fierberea sarmalelor, întrucât o greșeală întâlnită în deosebi la cele care nu sunt familiarizate cu acest preparat este fierberea peste măsură. Rezultatul final? Sarmalele devin sfărâmicioase și greu de extras din oală.

Ce greșeli fac gospodinele începătoare când gătesc sarmale
Ce greșeli fac gospodinele începătoare când gătesc sarmale

La polul opus, dacă nu sunt lăsate suficient pe foc, frunza și carnea rămân nefierte. Un alt aspect ține de vasul folosit pentru fierberea sarmalelor.

Când aşezaţi sarmalele în oală puneţi pe fundul vasului foi de varză ca să nu se prindă. Mai puneţi puţină varză tocată şi între rândurile de sarmale pentru ca acestea să rămâne întregi şi să le scoateţi mai uşor când le serviţi. Le puteţi fierbe pe aragaz sau le puteţi face în cuptor.

Sarmalele cele mai gustoase sunt cele în oală de lut la cuptor. Vasele din lut păstrează mult mai bine aromele. Când le puneţi fiert turnaţi apă doar cât să le acopere puţin şi spre final puteţi pune şi suc de roşii pentru o culoare mai apetisantă. Gustaţi varza de deasupra din când în când. Dacă este fiartă sunt gata şi sarmalele.

În mod normal sarmalele trebuie să fiarbă cam trei ore, dar depinde de varză şi de aceea este bine să gustaţi“, a mai spus specialistul citat mai sus.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...