Marile greșeli pe care le fac românii care gătesc în tigăile Tefal

Emanuela Pană 20.06.2021, 10:45
Marile greșeli pe care le fac românii care gătesc în tigăile Tefal

Gustul mâncării nu este dat numai de ingredientele pe care le folosești, ci și de vasele în care alegi să o prepari. Poți să fii un bucătar excelent sau să ai o imaginație bogată în bucătărie, astfel încât poți improviza la capitolul ce pui în cratiță, însă dacă nu ai tigaia sau oala potrivită în care să găteși, rezultatul nu va fi cel pe care-l aștepți. Unele dintre cele mai cunoscute și folosite tigăi sunt cele fabricate de Tefal, iar dacă ai cel puțin una în bucătărie, te sfătuim să citești acest material. În mod cert ți s-a întâmplat să faci măcar una dintre greșelile de mai jos, mai mult sau mai puțin conștient.

Greșeli pe care le faci când folosești tigăile Tefal

Când vine vorba despre tigăi și alte instrumente de gătit, oferta de pe piață este atât de variată, încât bucătăria noastră nu ar putea cuprinde, în cele mai multe cazuri, tot ce ne-ar plăcea. Prin urmare, este foarte important să știm ce alegem, mai ales atunci când vine vorba despre tigăi, pentru că ele contribuie decisiv la gustul și aspectul mâncării.

La rândul lor, tigăile sunt de mai multe tipuri (tigaie universală, tigaia wok, tigaia grill, tigaia pentru clătite, tigaia pentru specialități, tigaia adâncă, tigaia profesională, etc.), iar modelele sunt diverse, după cum putem vedea în magazine sau la televizor.

Ca orice alt produs de pe piață, și tigăile au performanțe în funcție de calitatea lor și, bineînțeles, de felul în care ai grijă de ele. Dacă vrei să te bucuri de ele cât mai mult timp și să gătești sănătos cu ajutorul lor, ei bine, trebuie să le folosești cu atenție. Mulți români au în bucătăriile lor tigăi Tefal, unele dintre cele mai cunoscute și cumpărate tigăi. Dacă și tu ești posesorul/posesoarea unei astfel de tigăi, evită aceste greșeli pe care, probabil, le faci când o folosești, pentru a-i prelungi viața și a obține mâncăruri delicioase.

Cu siguranță ți s-a întâmplat cel puțin o dată să nu ai altceva la îndemână, să zici „numai de data asta“, și să folosești ustensile de metal într-o tigaie Tefal. Ei bine, nu e OK! Atunci când lucrezi cu acest tip de tigăi, este indicat să folosești mereu ustensile din lemn, silicon sau plastic rezistent la temperatură.

O altă greșeală comună când vine vorba despre tigăile Tefal are legătură cu felul în care sunt curățate. Multe persoane obișnuiesc să spele tigăile cu apă fierbinte și detergenți puternici, factori ce pot afecta integritatea acestui tip de tigăi. De asemenea, plasarea tigăii sub jetul de apă rece după ce ai prăjit ceva în ea reprezintă o altă greșeală care va afecta tigaia pe termen lung.

Citește și: Cum se face Menemen sau omleta turcească. Ce e bine să faci înainte de a pune ouăle în tigaie. Rețeta specială de mic dejun

Cum întreții și cum folosești corect tigăile. Sfaturi practice

O altă greșeală ține de depozitare. Și tu obișnuiești să le pui una peste alta, de la mare la mic, în dulapul pentru tigăi? Poate te gândești: „doar cât spațiu să aloci strict unor tigăi?“. Așa este, însă contează și felul în care le depozitezi. Continuă să le ții în același loc, ba chiar în aceeași manieră, dar asează câte un prosop de hârtie între fiecare două tigăi, pentru a evita zgârieturile.

greseli pe care le faci cand folosesti tigaile tefal
Ce trebuie să faci și ce nu pentru a prelungi durata de viață a unei tigăi

5 sfaturi practice

1. Lasă tigaia să se răcească după folosire

Nu lăsa niciodată tigaia goală în apropierea unei surse de căldură și nu o spăla imediat ce ai folosit-o, pentru a evita deformarea ei. Așadar, înainte de a turna peste ea apa și a te apuca să o cureți, las-o să se răcească.

2. Unge tigaia cu un strat subțire de ulei

Chiar dacă tigaia are un strat antiaderent, toarnă câțiva stropi de ulei în ea înainte de a te apuca de gătit și șterge-o cu un șervețel îmbibat în ulei. Aceasta reprezintă o măsură de protecție în plus pentru a păstra teflonul sau ceramica în aceeași stare ca atunci când ai cumpărat tigaia.

3. Nu pune tigăile în mașina de spălat

Dacă le speli la mână, toate tigăile vor rezista mai mult și vor arăta mai bine. După ce ai spălat-o, clătește bine tigaia și las-o să se usuce pe suportul pentru vase. În cazul în care ții neapărat să o speli la mașină, asigură-te că folosești un detergent adecvat.

4. Nu folosi spălătorul de sârmă

Spălătorul de sârmă nu este recomandat din același motiv pentru care nu este bine să folosești ustensile din metal atunci când gătești în tigaie, și anume pentru că o zgârie.

5. Curăță bine tigăile

Există două mari motive pentru care trebuie să cureți foarte bine tigăile după ce gătești în ele. În primul rând, resturile de mâncare care au rămas pe tigaie se pot dezlipi ușor la reîncălzire, ajungând în preparatul proaspăt gătit, iar în al doilea rând, fundul tigăii se va păta pe interior, iar pe exterior se va forma un strat de grăsime, făcând ca vasul să aibă un aspect neîngrijit.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI