EXCLUSIV

Marii nedreptățiți la premiile Oscar 2023. Ce filme merită văzute dar nu au fost nominalizate? Critic: „Premiile Oscar nu au fost niciodată relevante pentru calitatea artistică”

Gabriela del Pupo 11.03.2023, 12:17
Marii nedreptățiți la premiile Oscar 2023. Ce filme merită văzute dar nu au fost nominalizate? Critic: „Premiile Oscar nu au fost niciodată relevante pentru calitatea artistică”

Duminică noaptea este sărbătoarea cea mai valorificată a industriei filmului. Premiile Oscar sunt un reper pentru cei care nu au foarte mult timp pentru a face o adevărată investigație pentru a găsi un film realizat la cele mai înalte standarde, cu actori de renume și cu buget pe măsură. În ultimii ani însă, criteriile pentru nominalizarea anumitor producții în defavoarea altora au devenit din ce în ce mai axate pe corectitudine politică, aservirea unor industrii adiacente celei filmului sau chiar mesajul politic din spatele scenariului. Impact.ro a stat de vorbă cu Cătălin Anchidin, critic de film și fin cunoscător al mecanismelor care stau în spatele nominalizărilor la marile premii.

„La Oscar vorbim mai degrabă de star system”

În 2020, înainte de pandemia care a oprit producția de film, Academia americană de film (AMPAS) a anunţat noi reguli privind diversitatea şi incluziunea pentru ca o producţie să fie eligibilă la categoria „cel mai bun film” a premiilor Oscar. Pentru ca o producţie să fie luată în considerare pentru categoria „cel mai bun film” trebuie să îndeplinească criterii care sunt incluse în două din patru norme: Standard A „Onscreen Representation, Themes and Narratives”, Standard B „Creative Leadership and Project Team”, Standard C „Industry Access and Opportunities” şi Standard D „Audience Development”. Fiecare normă are criterii care cer includerea persoanelor din grupuri subreprezentate, precum femeile, persoane din grupuri etnice sau rasiale subreprezentate, din comunitatea LGBTQ+ şi persoane cu dizabilităţi fizice şi cognitive. De fapt această decizie a fost ultima verigă dintr-un lung lanț de decizii.

„Premiile Oscar nu au fost niciodată relevante pentru calitatea artistică a filmelor ci mai degrabă pentru industria filmului și în general pentru showbiz. La Oscar vorbim mai degrabă de star system, si mașinăria de marketing și pr care se pornește pentru fiecare film în parte. Cu cât un film este mai promovat cu atât are mai multe șanse să atragă atenția membrilor Academiei Americane de Film.”, spune Cătălin Anchidin.

Ce filme a ratat Academia Americană de Film anul acesta?

Lista cu filmele nominalizate și posibilii câștigători este ușor de găsit însă l-am rugat pe invitatul nostru să ne spună care sunt producțiile sau actorii care ar fi meritat să fie prezenți la ceremonia din Los Angeles. Și numite prestații actoricești nu au fost apreciate, precum Woody Harrelson în Triangle of Saddness, deși filmul a fost nominalizat, doar un exemplu care stă pe buzele tuturor. Cătălin Anchidin a ales următoarele exemple pentru a ilustra cum o producție realizată impecabil

Decision to leave

O poveste de dragoste modernă cu elemente neo-noir care abordează într-un mod absolut unic o clasică poveste despre dragoste și obsesie.

Filmul regizat de Park Chan-wook a câștigat Premiul de regie la Cannes si ar fi meritat cel putin 4 nominalizări: cel mai bun film, cea mai bună regie, imagine și actorie.

The Woman King

Unul dintre cele mai bune filme istorice ale anului trecut cu Viola Davis care ar fi meritat din nou un Oscar pentru interpretare și care vorbește despre trecutul tulburător al războinicelor Agojie.

Corsage

Ignorat de Academia Americană de Film, filmul a luat trofeul pentru cea mai bună actriță la “Oscarurile Europene”. De altfel Vicky Krieps a primit si premiul la Cannes si a fost desemnat cel mai bun film la Lodon Film Festival si San Sebastian. Un film despre Împărăteasa Elisabeta Austriei și despre nonconformisul ce o caracteriza. În 1877 „Sissi” împlinește 40 de ani, și este forțată să se conformeze unei imagini publice care o încorsetează din ce în ce mai strâns, în toate sensurile.

Armageddon Time

Povestea autobiografică, care te cucerește pur și simplu, a lui James Gray, plasată în New York-ul anilor 1980. Un film în care Anne Hathaway, Jeremy Strong și Anthony Hopkins oferă un regal de actorie.

Good Luck to You, Leo Grande

Emma Thomson joacă rolul unei văduve care ajunge să angajeze o escortă iar viața ei se schimbă subit. O comedie dulce-amară care ar fi meritat Oscarul pentru interpretare, scenariu și regie.

 

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...