EXCLUSIV

Marele actor din România, despre momentele cumplite din închisoare. „Mulți leșinau de foame” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 28.10.2021, 20:38
Marele actor din România, despre momentele cumplite din închisoare. „Mulți leșinau de foame” EXCLUSIV

Pentru maestrul scenei românești Mitică Popescu finalul de an vine cu tolba plină de amintiri. Multe dintre ele extrem de dureroase, din închisorile comuniste. Nu poate uita de nopțile în care se culca flămând, dar nici batjocura gardienilor. Au trecut 60 de ani, dar amintirile sunt la fel de vii, de parcă totul s-ar fi întâmplat ieri. Mitică Popescu a fost încarcerat timp trei ani într-o serie de închisori comuniste, printre care și Colonia de muncă de la Periprava, în care sute de deținuți și-au pierdut viața.

Mitică Popescu: ”Nu e deloc plăcut să îți reamintești momentele dificile prin care ai trecut”

Actorul Mitică Popescu, gazda emisiunii ” D’ale lu’Mitică”, de la TVR 2, are multe amintiri dureroase din temnițele comuniste, unde a fost închis pe motiv că nu a vrut să-și denunțe prietenii care intenționau să plece în America. Devotamentul față de acei oameni, cu care adesea s-a ajutat la necaz, avea însă să-l coste foarte scump: trei ani de detenție. Au trecut 60 de ani de atunci, dar timpul nu a reușit să șteargă dureroasele amintiri trăite în pușcărie, unde foamea și batjocura erau prezente.

Nu m-am considerat niciodată erou pentru cele întâmplate atunci. Peste ani aș putea spune că am fost chiar ghinionist. Mulți știu ce mi s-a întâmplat și vă spun sincer că nu e deloc plăcut să îți reamintești momentele dificile prin care ai trecut, a declarat Mitică Popescu pentru impact.ro.

Marele actor din România despre momentele cumplite din închisoare
Actorul Mitică Popescu

Calvarul din acea perioadă prin care a trecut Mitică Popescu a început de la o delațiune la adresa sa, îndrăgitul actor trezindu-se în arest fiindcă ar fi refuzat să-și trădeze prietenii care, mai în glumă, mai în serios, ar fi declarat, la o petrecere, că se gândesc să plece în Statele Unite ale Americii. Totul se petrecea în 1958, iar un an mai târziu intra la închisoare, sub un alt pretext, fiindcă nici măcar Codul Penal din vremea comuniștilor nu includea denunțul ca motiv de privare de libertate.

”Senzația aceea de foame, pe care nu o poți potoli cu nimic, a fost una groaznică”

Cert este că Mitică Popescu nu a uitat astăzi zilele grele prin care a trecut, în care foamea și frigul mușcau cu sete din trupurile celor închiși și rămași aproape fără niciun drept. Mai mult, el și-a pierdut și calitatea de student la Teatru, așa că la câțiva ani după ce ieșit din închisoare, în 1964, a dat din nou examen. El admite că amintirile din acea perioadă îi revin și astăzi, după 60 de ani, și în vis:

Senzația aceea de foame pe care nu o poți potoli cu nimic a fost una groaznică. Mulți leșinau de foame! A fost un coșmar totul. Ca să nu mai vorbesc despre bătăile de joc la care eram supuși în fiecare zi!, adaugă Mitică Popescu pentru impact.ro.

Marele actor din România despre momentele cumplite din închisoare
Mitică Popescu, gazda emisiunii „D’ale lui Mitică”

Locuiește singur, dar nu se plânge: ”Avem căldură, mâncare, putem vorbi oricând cu amicii”

Ieșit la pensie din 2011, Mitică Popescu se descurcă singur. Acum stă în casă, de teama pandemiei. Nu se sperie că e între patru pereți. A mai făcut-o, în închisoare, numai că lucrurile diferă:

Sigur că nu e tocmai plăcut să te învârți între aceiași pereți, dar altfel nu există termen de comparație. Avem căldură, mâncare, putem vorbi oricând cu amicii. În pușcărie nu puteai face toate astea!.

La 84 de ani, Mitică Popescu prezintă emisiunea ”D’ale lu’Mitică”, de la TVR 2: ”Filmările nu sunt de natură a mă extenua”

Pe de altă parte, în ultima lună a anului, Mitică Popescu va marca 22 de ani de când este amfitrionul emisiunii de la TVR 2, ”D’ale lu’Mitică”, o producție foarte dragă inimii sale, la care nu intenționează să renunțe în ciuda vârstei și a dificultăților întâmpinate din cauza pandemiei de COVID-19.

În decembrie voi împlini 85 de ani, așa că voi avea un dublu motiv de sărbătoare. Nu mă gândesc să renunț la emisiune, fiindcă oameni din toată țara trimit încă multe scrisori, semn că emisiunea le place, iar filmările nu sunt de natură a mă extenua. Ca să glumesc un pic, am învățat a mă proteja în anii din urmă!, mai susține Mitică Popescu.

Urmăriți Impact.ro și pe