Marea greşeală făcută de Vladimir Putin. Îi trădează şi pe cei care au vrut să-l ajute. De cine se arată nemulţumit

Andra Daoud 31.05.2022, 08:05
Marea greşeală făcută de Vladimir Putin. Îi trădează şi pe cei care au vrut să-l ajute. De cine se arată nemulţumit

Încă de la începutul războiului din Ucraina, Vladimir Putin a apelat la trupele cecene pentru a lupta alături de soldații ruși. Inițial, liderul de la Kremlin a fost mulțumit de prestația trupelor lui Ramzan Kadîrov, însă lucrurile s-au schimbat pe parcurs. Presa internațională scrie că Putin nu ar mai fi mulțumit de prestația trupelor cecene în Ucraina, ba chiar ar fi deranjat de activitatea lor online.

Vladimir Putin, nemulțumit de trupele cecene

La începutul invaziei din Ucraina, Vladimir Putin a cerut ajutorul lui Ramzan Kadîrov pentru a trimite trupe și a-l ajuta să încheie războiul din Ucraina cu o victorie. Deși inițial liderul de la Kremlin a fost mulțumit de acțiunea cecenilor și chiar le-a lăudat victoriile, lucrurile s-au schimbat pe parcurs.

Publicația independentă Meduza scrie că, în perioada în care Putin era mulțumit de evoluția trupelor cecene chiar i-a acordat titlul onorific de Erou al Rusiei lui Adam Delimkhanov, vărul lui Kadîrov și deputat în Duma de Stat a Rusiei.

Sursele ziariștilor independenți sugerează acum că Putin a început să își exprime frustrarea față de înfrângerile de pe câmpul de luptă ale armatei lui Kadîrov. Mai mult, președintele rus ar fi deranjat și de activitatea din social media a armatei cecene, mai scrie Meduza.

Armata lui Vladimir Putin este deranjată de faptul că militarii ceceni se promovează în mediul online ca fiind o forță de temut, superioară din punct de vedere tactic armatei ruse. Cu toate acestea, cecenii nu au excelat în luptă, arată aceeași publicație Meduza care mai scrie că serviciile secrete ruse ar fi intimidate de comportamentul din ce în ce mai agresiv al lui Kadîrov.

Marea greseala facuta de Vladimir Putin. Ii tradeaza si pe cei care au vrut sa-l ajute. De cine se arata nemultumit
Vladimir Putin si Ramzan Kadirov

„Kadîrov este doar un pion în jocul lui Putin”

Ipoteza celor de la Meduza este confirmată, într-un fel sau altul, și de Oleg Orlov, reprezentantul Centrului Memorial pentru Drepturile Omului și care are interzis în Rusia. El a spus că liderul cecen are mai multă libertate de exprimare și de acțiune decât alți oficiali și politicieni ruși, iar motivul este foarte simplu: Putin are nevoie de el și îl folosește în încercarea de a câștiga războiul.

„La fel ca orice alt dictator, Putin are nevoie de cineva pe care să se bazeze. Principala sa sursă de sprijin sunt diferitele tipuri de siloviki (un silovik în limba rusă este un membru al poliţiei, armatei şi oricărei alte organizaţii de aplicare a legii de stat). Şi la fel ca orice alt dictator, Putin trebuie să aibă un sistem de control şi echilibru în cadrul acestei reţele de forţe. Kadîrov este doar un pion în jocul lui Putin.

Putin trebuie să aibă o forţă suplimentară pentru a contrabalansa toate celelalte forţe. Amploarea participării efective a cecenilor la război şi efectul pe care îl au asupra ostilităţilor este disproporţionat faţă de atenţia pe care mass-media o primeşte. O face intenţionat. Atrage multă atenţie publică! În acest sens, campania sa de PR are succes – a câştigat pe acest front”, a declarat Oleg Orlov, potrivit proiectului media Get Kit, fondat de foşti jurnalişti de la Meduza.

Presa independentă din Rusia mai scrie că trupele lui Kadîrov suferă pierderi importante pe câmpurile de luptă din Ucraina, dar acest lucru ar fi bine ascuns de guvern. De altfel, liderul cecen a declarat, într-o discuție cu tinerii ruși, că nu președintele ar trebui să anunțe mobilizarea, ci tinerii ar trebui să se mobilizeze în jurul președintelui.

Urmăriți Impact.ro și pe