Marea dramă din viața lui Ion Țiriac. „A fost o decizie politică și a trebuit să ne supunem”

Gabriel Peneș 04.06.2021, 09:51
Marea dramă din viața lui Ion Țiriac. „A fost o decizie politică și a trebuit să ne supunem”

Marea dramă din viața lui Ion Țiriac. Omul de afaceri, ajuns la 82 de ani, este cunoscut, în plan sportiv, mai ales prin cariera pe care a avut-o în tenisul de câmp. Actualul miliardar a fost un redutabil jucător de dublu, adunând în palmares 22 de titluri, printre care și cel de la Roland Garros, în 1973, alături de Ilie Năstase. Țiriac a trăit, însă, o adevărată dramă, dar într-un alt sport ce i-a fost prima iubire.

Marea dramă din viața lui Ion Țiriac

Le-a trăit aproape pe toate, le-a văzut aproape pe toate, le are aproape pe toate. Dar asta nu înseamnă că nu au existat și momente de cumpănă. Marea dramă din viața lui Ion Țiriac s-a consumat în tinerețea sa. Născut la poalele Tâmpei, actualul om de afaceri a fost la început un excelent jucător de hochei pe gheață. Unul care a ajuns în naționala României și a jucat la Jocurile Olimpice. Un sport legat strâns de specificul zonei natale, după cum a mărturisit într-un interviu pentru publicația germană Spox.

M-am născut la Brașov, un oraș din Transilvania înconjurat de Munții Carpați. Am crescut la munte. Între mijlocul lunii noiembrie și mijlocul lunii aprilie aveam o iarnă foarte grea în fiecare an. Doi metri de zăpadă, minus 20 de grade, minus 30 de grade! Iar stadionul de hochei pe gheață se afla la numai 100 de metri de locul în care m-am născut. M-am urcat pe patine pentru prima dată când aveam 3 ani. Mai târziu, la fel ca mulți dintre prietenii mei, am mers la școală pe patine, era ceva complet normal. Hocheiul pe gheață a devenit o mare pasiune și am intrat în echipa națională la o vârstă foarte fragedă, când aveam 17 sau 18 an”, a declarat Țiriac publicației citate.

Marea dramă din viața lui Ion Țiriac. „A fost o decizie politică și a trebuit să ne supunem”
Marea dramă din viața lui Ion Țiriac a avut, ulterior, efecte pozitive pentru cariera sa de sportiv

„A fost o decizie politică și a trebuit să ne supunem”

Patronul turneului de la Madrid a dezvăluit că în 1960 a trăit un adevărat dezastru. Echipa națională de hochei, din care făcea parte și Țiriac, nu a mai fost lăsată de conducerea comunistă a statului să participe la Olimpiada de iarnă desfășurată în SUA. Iar decizia a fost luată cu doar o săptămână înainte de începerea competiției.

Investisem mult în visul de a participa la Jocurile Olimpice din Squaw Valley din SUA, dar era epoca Războiului Rece! Cu o săptămână înainte de începerea Jocurilor, România a decis să nu participe. Pentru mine personal a fost un dezastru! Dar a fost o alegere politică și a trebuit să ne supunem”, a rememorat Țiriac pentru publicația citată.

Visul avea să i se realizeze, totuși, 4 ani mai târziu, când a participat, tot cu naționala de hochei, la Jocurile Olimpice de Iarnă din Austria, de la Innsbruck. Dar, după acea experiență, Ion Țiriac a decis să nu mai continue cu crosa și pucul, ci să rămână pe calea tenisului de câmp, pe care deja îl făcea în paralel. O decizie care, așa cum a arătat-o timpul, a fost cea mai bună pentru destinul actualului miliardar.

Din fericire, am reușit să îmi îndeplinesc visul olimpic la Innsbruck în 1964. Din păcate, am avut de-a face cu americanii, puternici, în runda eliminatorie și am pierdut cu 2-7! A fost o experiență grozavă, dar mi-a fost clar că nu voi mai juca niciodată hochei pe gheață după Jocurile Olimpice de iarnă. Am vrut să mă concentrez pe tenis după aceea”, a mai spus Ion Țiriac, conform aceleiași surse.