Marea Britanie a lovit direct gruparea specială al lui Putin. Grupul Wagner intră pe lista sancțiunilor

Stan Filon 24.03.2022, 15:59
Marea Britanie a lovit direct gruparea specială al lui Putin. Grupul Wagner intră pe lista sancțiunilor

Încă o lovitură primită de președintele Vladimir Putin! Englezii au aflat de armata sa privată și au impus sancțiuni drastice asupra acesteia. Se numește grupul Wagner și se pare că este cea mai mare companie militară privată din lume. Acționează acolo unde Vladimir Putin nu vrea să implice armata Rusiei, iar luptătorii sunt adevărate mașinării de ucis. Aceștia au acționat în Siria, la comanda lui Putin.

Marea Britanie a lovit direct gruparea specială al lui Putin

Ei bine, acum Marea Britanie a impus sancțiuni economice la adresa frupului Wagner. Fondatorul Tinkoff Bank, Oleg Tinkov, patronul băncii Sberbank, Guerman Gref, fiica vitregă a lui Serghei Lavrov, Polina Kovaleva, sau gigantul rus de diamante Alrosa s-au trezt acum cu activele ănghețate și cu interdicția de a mai pătrunde în Marea Britanie.

Această armată privată a apărut în 2012, după ce armata rusă a suferit pierderi masive în Afganistan, iar populația și-a plâns mult timp fiii și tații căzuți pe front. Atunci s-a născut ideea formării unei armate private, care să pună în aplicare planurile lui Vladimir Putin, fără a implica armata rusă. „Este un instrument pentru realizarea intereselor naţionale fără implicarea directă a statului”, spunea atunci Vladimir Putin. Ideea de armată privată a fost respinsă la vot, însă aceasta tot s-a format, clandestin.

Marea Britanie a lovit direct gruparea speciala al lui Putin
Marea Britanie a lovit direct gruparea speciala al lui Putin

Ce reprezintă Grupul Wagner

Așa a apărut Grupul Wagner, care a fost folosit din plin în conflicte din Ucraina, Siria şi în zona Africii. Fondatorul și comandantul militar al Grupului Wagner este Dmitri Utkin, un fost ofițer rus de informații militare (GRU), al cărui nume de cod era „Wagner”.

Un alt lider este Dmitri Utkin, fost locotenent colonel, de 51 de ani, decorat cândva de Putin. Acesta ar fi responsabil pentru operațiunile din Ucraina. Utkin este acuzat de crime extrajudiciare, inclusiv că ar fi ordonat ca un dezertor sirian să fie torturat până la moarte, iar execuția să fie filmată, potrivit RFI care citează The Moscow Times.

Din conducere mai face parte și Alexander Kuzentsov, 44 de ani, despre care se spune că ar fi comandantul companiei de atac și recunoaștere a Wagner, sub indicativul „Ratibor”, dar și colonelul în retragere Andrei Roshev, în vârstă de 68 de ani, care este director executiv fondator al Wagner. El comanda acum trupe mercenare în Siria în sprijinul regimului lui Bashar al-Assad sub indicativul „Siedoy”, potrivit RFI.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...