O țară din Europa a găsit strategia pentru a scăpa de dependența de Rusia. Ce are de gând să construiască

Beatrice Dumitru 03.04.2022, 17:05
O țară din Europa a găsit strategia pentru a scăpa de dependența de Rusia. Ce are de gând să construiască

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina a arătat cât de dependentă este Europa de energia rusească. Acum, blocul comunitar încearcă să găsească soluții pentru a nu mai depinde de Moscova, în timp ce alte țări au renunțat, deja, la gazul rusesc. Un stat de pe continent a anunțat că a pregătit o strategie pentru a crește independența energetică,

Strategie pentru a renunța la gazul rusesc

Occidentul a dictat sancțiuni dure împotriva Moscovei, după ce a invadat Ucraina, iar Marea Britanie și SUA au interzis importurile de petrol, gaze și cărbune din Rusia. Însă țările din Europa vor să scape cât mai repede de dependența de gaz ruzesc.

Astfel, pentru a-și spori independența energetică, Marea Britanie implementează o nouă strategie și ar putea construi până la șapte centrale nucleare, până în anul 2050, ca parte a unei noi strategii, a declarat ministrul Energiei, scrie Le Fgaro.

O țară din Europa a găsit strategia pentru a scăpa de dependența de Rusia. Ce are de gând să construiască
Europa, cel mai mare importator al gazului rusesc.

„Ideea este că, având în vedere ceea ce face președintele Vladimir Putin, nu vrem să trăim într-o lume în care suntem dependenți de hidrocarburile rusești. Eolianile offshore sunt mijloace pentru a putea generara energie electică în Marea Britanie”, a spus Kwasi Kwarteng.

Zero emisii până în 2050

După discuții intense, guvernul premierului conservator Boris Johnson urmează să își prezinte strategia de reducere a dependenței energetice a Regatului Unit și de a obține emisii zero până în 2050.

Există certitudinea în cadrul guvernului că am putea face mai mult în domeniul nuclear”, a spus Kwasi Kwarteng.

Planul prevede construirea a cel puțin două centrale nucleare de mari dimensiuni până în 2030, pe lângă reactoarele modulare mici, astfel încât majoritatea siturilor nucleare aflate în funcțiune să se închidă până la acest termen. În schimb, fracturarea hidraulică și energia eoliană pe uscat nu vor avea un rol central în noua strategie din cauza „opoziției locale puternice” , a subliniat ministrul.

Marea Britanie a dictat sancțiuni împotriva Moscovei, iar unele dintre acestea au vizat și sectorul energetic, cu interzicerea importurilor de gaz rusesc și petrol până la sfârșitul anului.

Și Uniunea Europeană a elaborat un plan menit să asigure independența de combustibilii fosili din Rusia cu mult înainte de 2030, începând cu gazele naturale. Planul va încerca să diversifice aprovizionarea cu gaze, să accelereze introducerea gazelor din surse regenerabile și să înlocuiască gazul pentru încălzire și producerea de energie electrică.

Urmăriți Impact.ro și pe