Mare atenție pentru cei care au telefoane cu Android. Cea mai mare amenințare a ajuns și la români, aparatul devine inutilizabil

Ana Anitoiu 05.09.2021, 08:33
Mare atenție pentru cei care au telefoane cu Android. Cea mai mare amenințare a ajuns și la români, aparatul devine inutilizabil

Persoanele care au telefoane mobile cu Android s-ar putea trezi cu aparate inutilizabile. Ca să nu li se întâmple acest lucru, posesorii de astfel de dispozitive trebuie să evite o greșeală ce le-ar putea părea inofensivă.

Cum ar putea deveni inutilizabile telefoanele mobile cu Android

Mai exact, amenințarea a pornit din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, unde a fost înregistrată cea mai recentă încercare de a infecta milioane de telefoane mobile cu Android.

Posibilele victime primesc un SMS prin care află că urmează să le fie livrat un colet și că pot urmări traseul acestuia accesând un link. Apoi, cei care cad în capcană sunt rugați să instaleze o aplicație ce ar aparține firmei de curierat.

Însă, în realitate aplicația nu aparține unei firme de curierat, ci reprezintă un virus care acaparează telefonul mobil.

Mare atentie pentru cei care au telefoane cu Android. Cea mai mare amenintare a ajuns si la romani, aparatul devine inutilizabil
O persoana folosind un telefon mobil

Reguli pentru posesorii de telefoane mobile cu Android ca să nu cadă în capcană

Astfel, ca să nu fie victimele acestui virus, posesorii de telefoane mobile trebuie, în primul rând, să instaleze aplicații exclusiv din magazinul oficial PlayStore. Altfel, aceștia riscă să se aleagă cu dispozitive infectate.

De asemenea, persoanele care au telefoane mobile cu Android ar trebui să verifice dacă acea presupusă firmă are o aplicație înainte de a crede și a o instala accesând un link primit prin SMS sau WhatsApp.

Cum se încarcă corect telefoanele mobile

O altă amenințare pentru orice tip de telefon mobil nu are legătură cu vreun virus, ci cu obiceiurile de încărcare ale proprietarului acestuia. Mulți oameni scurtează viața bateriei fără să știe.

De exemplu, persoanele care lasă telefoanele mobile la încărcat peste noapte se pot trezi cu baterii stricate în scurt timp. Motivul este acela că dispozitivele primesc curent electric în exces. Acestea pot ajunge chiar să explodeze.

Un alt detaliu pe care cei mai mulți oameni nu îl cunosc sau îl ignoră este faptul că telefoanele mobile ar trebui să fie puse la încărcat abia după ce sunt scoase in husele lor. Deși husele sunt excelente în a le proteja, în momentul încărcării acestea nu fac altceva decât să supraîncălzească bateriile.

O altă greșeală este încărcarea telefonului mobil cu un încărcător ce nu-i aparține, dar are ”aceeași mufă”. Acest lucru poate strica bateria. În ciuda faptului că au același tip de mufă, încărcătoarele au specificații diferite. Prin urmare, specialiștii recomandă ca alimentarea dispozitivelor mobile să se facă conform manualului de utilizare, cu încărcătoarele lor.