EXCLUSIV

Mare atenție la casele nesupravegheate, de Sărbători. Hoții acționează ca-n „Singur acasă”. Un comisar de poliție avertizează: „Oamenii ăștia sunt disperați! Au nevoie de bani!”. EXCLUSIV

Alexandru Catalan, Dan Grecu 21.12.2022, 13:44
Mare atenție la casele nesupravegheate, de Sărbători. Hoții acționează ca-n „Singur acasă”. Un comisar de poliție avertizează: „Oamenii ăștia sunt disperați! Au nevoie de bani!”. EXCLUSIV

Cel mai cunoscut comisar de poliție, dar și realizator de emisiuni tv, Dan Antonescu, avertizează, prin intermediul Impact.ro, asupra faptului că hoții pun ochii pe casele rămase nesupravegheate de Sărbători. Ce sfaturi utile ne oferă Dan Antonescu, pentru a ne pune bunurile la adăpost și ce spune despre modul în care acționează infractorii.

Cum acționează hoții: ”Lasă o hârtiuță pe preșul de la intrare sau un băț de chibrit”

Dan Antonescu, fost expert criminalist, trage un semnal de alarmă: „Îi sfătuiesc pe toți cei care vor pleca de acasă, la munte sau la părinți, să-și lase casa în grija cuiva de încredere.

A început deja perioada de colindat și există printre ei și persoane cărora numai de colindat nu le arde. Ei sunt cei care strâng informații. Adică, vin în diverse perioade ale zilei, dimineața, la prânz și seara, și strâng informații.

Observă, sub aparența normalității, a colindului, unde e cineva acasă și unde nu e. La scurt timp, folosesc tot felul de semne. Lasă o hârtiuță pe preșul de la intrare sau un băț de chibrit.

S-au văzut cazuri și când o banală scobitoare a fost folosită în acest scop. Sau împart tot felul de pliante, punându-le în clanța ușii. Dacă pliantele sau hârtiuța despre care am vorbit rămân neschimbate câteva zile la rând, atunci e semnul mult așteptat!”, afirmă fostul colonel de poliție Dan Antonescu.

Dan Antonescu
Dan Antonescu

Un vecin de încredere v-ar putea supraveghea casa

El a mai precizat, pentru Impact.ro, că e de preferat ca cei care știu că pleacă de acasă, ca în ”Singur acasă”, celebrul film american, difuzat an de an de Sărbători, să roage un vecin cu care se află într-o relație mai amicală, să mai arunce câte-o privire asupra casei lor.

„Un vecin drăguț vă poate ridica pliantul din ușă. Sau pe cel lăsat ostentativ, jumătate pe afară, în cutia poștală. Ba chiar la o adică să ridice și câte o nevinovată hârtie de pe preș.

Ăsta va fi un alt fel de semn pentru nepoftiții despre care vorbim!”, indică fostul colonel de poliție. Dan Antonescu spune că din propria sa experiență numărul celor care acționează cu ocazia sărbătorilor de iarnă nu e deloc de neglijat: „Oamenii ăștia sunt disperați în perioada asta! Au nevoie de bani!

Fiindcă ei trebuie să lase o anume impresie, că sunt așezați, că sunt puternici. Și cu ce bani să dea mese la restaurante, să facă dedicații unuia sau altuia sau să ia cadouri celor din familie sau prietenilor de pahar? Bani din furat. Asta e meseria lor!”.

Hoții privesc pușcăria ca pe un loc de perfecționare

Dan Antonescu adaugă și amănuntul că hoții își asumă riscul de a fi prinși: „Mulți dintre ei sunt conștienți că pot fi prinși, dar își asumă asta. I-am auzit, pe mulți dintre ei, prin săli de tribunal sau prin alte locuri, că au riscat, au greșit și ca atare merită să intre la închisoare.

Ăla e locul pe care ei îl numesc perfecționare. Fiindcă să nu credeți că vorbesc între ei despre filosofie sau filme. Nici pomeneală! Discută despre unde au greșit, despre ce și cum să nu repete data viitoare. Pentru ei pușcăria e un loc de schimb de informații, de perfecționare, dacă vreți!”, indică Dan Antonescu, pentru Impact.ro.

Cum s-a născut povestea „comisarului Antonescu” pe micul ecran

În prezent, realizator de emisiuni de televiziune la TVR, Dan Antonescu se amuză pe seama faptului că ar putea fi socotit „al treilea cel mai cunoscut comisar de poliție al tuturor timpurilor”: „În viața mea profesională, eu nu am fost comisar, ci comisar-șef. Practic, m-am pensionat cu gradul de colonel.

Dar totul mi se trage de la un fost director din TVR care m-a convins că trebuie să folosesc titulatura de comisar în emisiune, fiindcă asta prinde mult mai bine: ”Românii l-au cunoscut pe comisarul Moldovan, apoi pe Miclovan și acum pe comisarul Antonescu!”, mi-a spus el. Și așa am rămas!”, a mai povestit Dan Antonescu, pentru Impact.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe