Mare atenție atunci când cumperi pește. La ce detaliu trebuie să fii atent pentru masa de Buna Vestire

Ana Anitoiu 24.03.2023, 10:44
Mare atenție atunci când cumperi pește. La ce detaliu trebuie să fii atent pentru masa de Buna Vestire

Românii trebuie să fie atenți la un detaliu atunci când cumpără pește pentru masa de Buna Vestire, ce va fi sărbătorită sâmbătă, 25 martie, potrivit șefului Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel.

Detaliul la care românii trebuie să fie atenți când cumpără pește

Potrivit şefului Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţa şi Armonizare Europeană a ANPC, cei care vor să cumpere pește trebuie să fie foarte atenți la aspectul exterior al produsului, astfel încât să se asigure că acesta arată proaspăt.

„Nu achiziţionaţi produse cu suprafaţă lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, cu aspect de vechi; Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte pentru care aveţi îndoieli privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare”, a scris pe Facebook Paul Anghel.

De asemenea, șeful ANPC le-a recomandat românilor să fie atenți la modul de etichetare a peştelui şi a produselor din pește şi să nu cumpere produse preambalate neetichetate sau pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale, data limita de consum ori dacă această dată este modificată sau depăşită.

Mare atentie atunci cand cumperi peste. La ce detaliu trebuie sa fii atent pentru masa de Buna Vestire
Pește. Foto: unsplash.com

Alte detalii la care trebuie să fie atenți cumpărătorii

Totodată, Paul Anghel a transmis că românii ar trebui să ceară şi să păstreze bonul de casă atunci când cumpără peşte şi produse din peşte, pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doresc să reclame calitatea produsului.

„Produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată, iar la decongelare trebuie să prezinte gustul şi mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective. Avertizez asupra faptului că este interzis ca produsele alimentare congelate să se recongeleze, acestea trebuie prelucrate imediat ce au fost decongelate.

Nu achiziţionaţi produsele la care constataţi existenţa aglomerărilor de produs sub forma unor blocuri sau prezenţa gheţii în ambalaj şi acordaţi o atenţie deosebită când cumpăraţi produsele alimentare congelate, asupra modului de prezentare a ambalajului”, a mai avertizat Paul Anghel.

Șeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor a mai recomandat, înainte de Buna Vestire, să nu fie cumpărate produse cu ambalajul murdar, degradat, ne-etanş, ce nu asigură salubritatea produsului.

Buna Vestire, marcată în calendarul ortodox pe 25 martie, este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că îl va naşte pe Iisus Hristos. Aceasta este una dintre cele două zile din postul Paștelui în care există dezlegare la pește. Cealaltă este Duminica Floriilor, pe 9 aprilie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...